Rogoff: FMI are dreptate să evoce o taxă asupra averii

Economica.net
05 11. 2013
imf_cuts_growth_forecast_for_germany_99504600

‘FMI a avut dreptate – pe terenul echităţii şi a eficienţei – să ridice ideea unei taxe temporare asupra averii în ţările avansate pentru a reduce tensiunile bugetare’, scrie Kenneth Rogoff într-un editorial publicat luni pe site-ul Project Syndicate.

Într-un raport apărut la începutul lunii octombrie, FMI estima că o taxă de 10 % asupra patrimoniului privat în 15 ţări din zona euro le-ar permite să-şi aducă deficitele la nivelurile dinaintea crizei.

FMI s-a distanţat de atunci de acest raport, dând asigurări că nu preconizează oficial o astfel de teză, a cărei simplă evocare a trezit furia mediilor conservatoare.

Economist şef între anii 2001-2003, în prezent profesor la Harvard, Kenneth Rogoff subliniază că argumentele în favoarea unei prelevări excepţionale sunt ‘mai puternice’ acum, la ora şomajului în masă în ţările dezvoltate.

Cu toate acestea, veniturile obţinute astfel ar fi ‘cu siguranţă mai slabe’ şi costul lor ‘mai ridicat’ decât lasă să se întrevadă calculele FMI, adaugă economistul.

Rogoff punctează, de asemenea, ‘efectele distorsiunii’ legate de neliniştea că un astfel de impozit ar putea să nu fie excepţional, ci să devină permanent.

‘După toate, multe impozite temporare sunt invitate la dejun şi rămân în final şi la cină’, ironizează el.

Mai general, expertul asigură că nicio prelevare nu ar putea ‘substitui’ o reformă pe termen lung vizând simplificarea sistemelor fiscale pentru a le face mai eficiente.

Expert renumit, Kenneth Rogoff a cunoscut un serios eşec în aprilie când a trebuit să admită, după trei ani, că influentul său studiu care face legătura între datoria publică şi recesiune conţinea erori.