Rogoff: UE a câştigat puţin timp la summit, iar Grecia se îndreaptă încă spre default

Liderii europeni au câştigat "un pic de timp" la summit-ul de săptămâna trecută, reuşind din nou să amâne despărţirea zonei euro, care este în continuare departe de stabilizare, iar Grecia va avea probleme cu ţintele fiscale şi se îndreaptă încă spre default, consideră economistul Kenneth Rogoff.
Economica.net - mar, 03 iul. 2012, 09:15
Rogoff: UE a câştigat puţin timp la summit, iar Grecia se îndreaptă încă spre default

Premierul elen Antonis Samaras a cerut săptămâna trecută liderilor UE să relaxeze ţintele de reducere a deficitului bugetar şi măsurile de austeritate impuse Greciei în acordurile de finanţare externă de 240 miliarde euro.

Grecia va întâmpina dificultăţi în privinţa ţintelor fiscale şi va intra, probabi, în default (neplata datoriilor), a declarat Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, într-un interviu la Bloomberg Television.

Liderii UE au convenit, la summit-ul din 28-29 iunie, să relaxeze condiţiile de acordare a finanţării externe pentru statele aflate în dificultate, să facă primii paşi concreţi spre o uniune bancară prin pregătirea, până la sfârşitul anului, a unui proiect pentru o instituţie unică de reglementare, şi să rupă spirala financiară dintre bănci şi guverne prin recapitalizarea directă a instituţiilor de credit de la fondurile de criză ale eurozonei.

„Vor continua să ia tot mai multe măsuri radicale, stând pe loc. Suntem foarte, foarte departe de o viziune pe termen lung. Este o drum lung şi dificil. Suntem departe de stabilizare”, a comentat Rogoff despre zona euro.

Şefii de stat sau de guvern prezenţi săptămâna trecută la Bruxelles au aprobat totodată un proiect de 120 miliarde euro pentru stimularea economiei UE, care include o majorare de capital consistentă pentru Banca Europeană pentru Investiţii.

Referitor la economia Statelor Unite, Rogoff a spus că creşterea a încetinit „puţin”, însă este prematur să fie aşteptată o nouă rundă de recesiune.

„Evident, aceasta nu este o economie cu creştere galopantă care creează net 300.000 – 400.000 de job-uri noi pe lună, trebuie să începem să ieşim din această situaţie. SUA, deşi nu se apropie de recesiune, nu este un motor de creştere care ne va salva cu China în încetinire şi Europa în recesiune”, a afirmat reputatul economist.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...