‘Voi insista asupra revizuirii relaţiilor economice cu Republica Moldova în cazul în care aceasta va merge spre asociere’, a declarat Rogozin, într-un interviu apărut în ediţia de luni a cotidianului economic Kommersant, citat de RIA Novosti.
Mai mult, dacă Republica Moldova se decide să se asocieze cu UE, relaţiile Moscovei cu Chişinăul nu vor mai fi ca înainte, a avertizat el.
‘Sunt convins că asocierea cu UE reprezintă o schimbare a statutului de ţară neutră a Republicii Moldova. Există o anumită regulă, pe care o cunosc toţi membrii NATO: pentru a adera la UE, trebuie să aderi şi la Alianţa Nord-Atlantică. Această regulă nu va fi schimbată pentru moldoveni. Toate ţările au trecut prin aceasta. Prin urmare, asocierea cu UE constituie momentul în care Republica Moldova pune mâna pe clanţa uşii numită NATO. Mâine, această uşă se va deschide’, a subliniat vicepremierul rus, citat de RIA Novosti.
Întrebat despre posibilitatea introducerii vizelor pentru moldoveni, Rogozin a spus că ‘orice este posibil’, menţionând doar că Moscova va reacţiona post-factum, iar primii paşi vor fi făcuţi de Chişinău. ‘Deocamdată, paşii lor se orientează spre îndepărtarea Moldovei de relaţiile cu Rusia, şi nu înţelegem acest lucru’, a afirmat oficialul rus.
Referitor la posibila aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală, vicepremierul rus a subliniat că Rusia s-ar bucura dacă autorităţile de la Chişinău ar lua o decizie în acest sens.
‘Toate propunerile necesare au fost făcute şi garanţii au fost date, dar au fost ignorate. Vom fi bucuroşi dacă Moldova va decide să se alăture Uniunii Vamale şi am face totul s-o sprijinim. Am face aceasta mai dezinteresat decât UE’, a mai remarcat vicepremierul rus.
Rogozin, emisar al preşedintelui rus pentru Transnistria, a reliefat, în interviul pentru Kommersant, că Rusia nu vede nicio ameninţare directă la adresa regiunii transnistrene, dar a spus că principala provocare pentru Moscova este de a asigura drepturile concetăţenilor săi în regiune.
Moldova ar trebui să desfăşoare alegeri, ţinând cont şi de părerea locuitorilor Transnistriei, înainte de a lua o decizie cu privire la asocierea la UE, a spus el.
‘Dacă politicienii moldoveni ar fi patrioţi, ei ar trebui în primul rând să organizeze alegeri, ce ar putea deveni un fel de referendum, dat fiind faptul că o parte dintre formaţiunile politice din Moldova pledează pentru asocierea la UE, iar o parte se opun cu tărie’, a spus vicepremierul rus, în interviul menţionat.
Potrivit acestuia, pe baza voinţei populare ar trebui luate decizii, ţinând cont şi de părerea Transnistriei.
Rogozin, reprezentant al aripii dure în guvernul de la Moscova, a reuşit să inflameze spiritele în regiune la sfârşitul săptămânii trecute, când a efectuat o vizită în Transnistria pentru a participa la parada militară prilejuită de celebrarea zilei victoriei asupra trupelor naziste, o vizită ce nu a fost coordonată cu Chişinăul. El a acuzat că Ucraina i-a interzis să traverseze spaţiul său aerian, iar apoi şi România. Rogozin a ameninţat că data viitoare va zbura cu un TU-160, bombardier strategic supersonic