Rogozin şi-a şters postările de pe Facebook şi Twitter legate de România: „Timpul emoţiilor” a trecut

Economica.net
02 08. 2017
dmitri_rogozin_92278700

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a şters postările de pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook care vizau România şi vizita eşuată la Chişinău, a relatat anterior Deschide.md.

‘În primul rând, este o ocazie bună pentru a reaminti de acele postări’, a spus în glumă oficialul rus în interviu, adăugând că, ‘la modul serios, situaţia este fără precedent şi foarte periculoasă’.

Potrivit lui Rogozin, dacă ar fi ca Moscova să treacă cu vederea acest incident, aceasta ar putea să afecteze toate persoanele (ruse) de pe listele cu sancţiuni (europene) pe care el le consideră ilegale.

‘Şi dacă o ţară, cum ar fi România, va închide arbitrar, în mod grobian, spaţiul aerian pentru avioane civile, curse comerciale, dacă la bordul acestora s-ar afla persoane din acele liste, aceasta va duce la haos şi, în consecinţă, la represalii, care vor afecta o mulţime de oameni’, a spus el.

Vicepreşedintele rus a insistat că Rusia nu va lăsa fără răspuns incidentul cu avionul companiei aeriene ruseşti S7 din 28 iulie, când România nu a permis tranzitarea spaţiului său aerian de către aeronava rusă, pe motiv că la bordul său se afla o persoană de pe lista cu sancţiuni a UE.

‘Nu vom lăsa fără răspuns această problemă (…) Vor fi trase toate concluziile necesare’, a spus el, adăugând că ‘timpul emoţiilor’ a trecut şi că a început perioada de analiză a ceea ce s-a întâmplat şi de identificare a persoanelor implicate în acest incident, scrie TASS.

În acelaşi interviu, Dmitri Rogozin anunţă că ar putea veni la Chişinău în septembrie, la invitaţia ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, însă numai dacă îi vor fi oferite garanţii de securitate şi de survolare a tuturor ţărilor de tranzit, relatează miercuri Radio Chişinău.

De asemenea, Rogozin susţine că statutul lui de reprezentant special al Rusiei la negocierile în problema reglementării transnistrene rămâne neschimbat, ba chiar mai mult, Moscova va insista ca el să rămână mediator al relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.