Rogozin spune că Rusia va pregăti „sancţiuni speciale” împotriva celor care i-au împiedicat vizita în Republica Moldova

Economica.net
29 07. 2017
1024px_dmitry_rogozin_moscow_interfax_02_2011_97595500

„Tonul dur al declaraţiilor mele reflectă emoţiile mele privind inconvenientele legate de ceea ce s-a întâmplat pasagerilor cursei noastre”, a scris Rogozin.

„Majoritatea se întorceau acasă. Am călătorit întotdeauna în Republica Moldova cu curse regulate ale companiilor ruse. Cascadoria ruşinoasă a românilor şi Guvernului moldovean necesită analiză atentă şi contramăsuri usturătoare, calculate precis”, a adăugat el.

Oficialul a estimat că ţările occidentale „nu se vor împăca niciodată” cu aspiraţiile Rusiei de a fi o ţară liberă şi puternică. „Au fost destul de mulţumiţi cu Rusia ameţită a anilor ’90, dar nu se vor împăca niciodată cu voinţa noastră de a liberi şi puternici”, a subliniat el.

„Iar a fi cum vrem să fim, adică liberi şi puternici, ar fi cel mai bun răspuns la toate aceste sancţiuni şi trucuri murdare”, consideră vicepremierul. „Şi vom decide cum să distrugem aceste creaturi mârşave”, a conchis el.

Nici în anul 2014 România nu a dat drept de survol pentru avionul care ar fi trebuit să îl ducă pe Rogozin de la Tiraspol la Moscova, iar acesta s-a văzut obligat să treacă Nistrul şi să vină la Chişinău cu o limuzină, unde poliţia moldovenească i-a confiscat mai multe cutii cu listele de semnături ale transnistrenilor care cereau unirea cu Rusia.

La scurt timp, vicepremierul rus a avertizat Bucureştiul că „data viitoare va zbura deasupra României şi a Ucrainei într-un bombardier Tupolev – 160″.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat atunci că „trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii”.

Discuţii legate de tranzitarea teritoriului României de o aeronavă avându-l la bord pe Rogoziin au mai fost şi în decembrie 2016. Rogozin a anunţat atunci pe Twitter că aeronava sa a tranzitat spaţiul aerian al României, ceea ce încălca sancţiunile impuse oficialului rus de către Uniunea Europeană, după ce Moscova a anexat Crimeea. Reprezentanţii Romatsa au declarat atunci pentru News.ro că o aeronavă aparţinând liniei aeriene ruse Aeroflot a fost dirijată pe teritoriul României de la est la vest, dar nu are informaţii referitoare la prezenţa vicepremierului rus Dmitri Rogozin în avion.