Echipa firmei de dezvoltare Blue Ocean a reuşti să proiecteze prototipuri de nave fără pilot, programul fiind sponsorizat de Uniunea Europeană cu 3,5 milioane de euro. Proiectul își propune să rezolve unele dintre problemele legate de apele europene aglomerate și creșterea cerințelor de mediu.
Pentru că nu mai au nevoie de facilități și sisteme de aer conditionat, electricitate și canalizare, necesare unui echipaj, navele drone ar fi ,teoretic, mult mai ieftin de operat . În plus , potrivit unei declaraţii a vice-preşedintelui Rolls-Royce pe parte de dezvoltare, Oskar Levander, navele drone ar fi, de asemenea, mai sigure și mai puţin poluante.
În pofida avantajelor potențiale, Simon Bennett ,un purtător de cuvânt al Camerei Internaționale de Transport , a spus vorbit cu Bloomberg News despre problemele juridice ale navelor fără pilot. În conformitate cu dreptul internațional actual, navele fără pilot sunt ilegale din cauza cerințelor minime de echipaj.
Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi (ITF), o uniune care reprezintă aproximativ un milion de navigatorii din întreaga lume consideră că navele drone controlate de la distanță ar fi lipsite de „calificarea și cunoștințele aduse de navigatorii profesioniști”.
„Drona nu poate și nu va înlocui ochii, urechile și procesele de gândire ale navigatorilor profesioniști „, a spus Dave Heindel, reprezentat ITF Londra , la Bloomberg News .
Elementul uman este una dintre primele linii de apărare în cazul unui eșec al mașinii sau al schimbărilor neașteptate și bruște ale condițiilor de pe mare.