ROMAERO, cea mai mare companie de stat din industria aerospațială, și-a cerut insolvența pe final de an

02 01. 2024
romaero

ROMAERO (BVB:RORX) a depus pe 27 decembrie la Tribunalul București cererea de intrare în insolvență. CEC Bank este unul dintre creditori.

Acționarul mjoritar este Statul român prin Ministerul Economiei, cu 56,71% din capitalul social. Ceilalți acționari sunt SIF Muntenia cu 23,24% și Fondul Proprietatea cu 18,87%, iar restul acțiunilor sunt deținute de persoane fizice și juridice.

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Societatea este specializată în servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare, precum și în producția industrială de aerostructuri și componente ale acestora.

Ultimul an cu profit pentru compania deținută de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, a fost 2011, când profitul net a fost de doar 400.000 de lei. Anul trecut, ROMAERO a avut o cifră de afaceri de 14 milioane de euro și o pierdere de peste 10 milioane de euro.

Compania a făcut și un anunț la Bursa de Valori București pe această temă:

„Se va proceda la restructurarea societatii in baza unui Plan de reorganizare, in conformitate cu prevederile art. 67 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, in cadrul caruia se vor regasi urmatoarele directii de actiune si masuri:

-restructurarea operationala cu obiectiv prioritar eficientizarea activitatilor si achitarea datoriilor;
obtinerea de resurse financiare pentru sustinerea si finalizarea planului de reorganizare;

-renegocierea contractelor cu furnizorii pentru obtinerea unor oferte mai bune pentru materialele si materiile prime necesare derularii programelor de productie;

-cresterea competitivitatii pe piata pentru a asigura o dezvoltare si profitabilitate durabila, precum si o atractivitate sporita a societatii;

-analizarea contractelor in derulare si mentinerea celor care sunt profitabile si denuntarea celor care nu sunt rentabile pentru societate;

-protejarea patrimoniului societatii si eficientizarea proceselor de utilizare a acestuia in consonanta cu cerintele pietei din industria aerospatiala;

-mentinerea in societate a personalului direct productiv, in general a specialistilor de inalta valoare, premisa esentiala/fundament al redresarii societatii”.

Administrator judiciar a fosr numit un consorțiu format din TRUST INSOLVENCY FILIALA CLUJ si SYNERGY PARTNERS S.P.R.L.