Romaero scapă de executarea silită a BCR. Mai trebuie să scape şi de Fisc
După nenumărate discuţii cu reprezentanţi ai băncii, inclusiv cu preşedintele acesteia, Sergiu Manea, şi reprezentanţi ai direcţiei risc din cadrul Erste Bank Viena, finalizate săptămâna trecută, BCR nu a iniţiat procedura de executare silită la Romaero SA, conform unor surse apropiate negocierilor.
Conform planului de restructurare al companiei, care ar trebui aprobat într-o viitoare adunare generală a acţionarilor, datoriile de circa 15 milioane de euro către BCR vor fi reeşalonate şi rambursate în următorii cinci ani.
Trecerea acestei datorii în afara bilanţului va permite în viitor aprobarea planului de redresare a companiei, restructurarea companiei, circa 105 salariaţi din 877, şi aprobarea unui plan de investiţii de 6 milioane de euro pentru retehnologizarea Romaero SA.
Trebuie o lege specială pentru alte 47 de milioane de euro
Companie strategică, aflată în subordinea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), Romaero are totodată şi datorii istorice către ANAF, de circa 47 de milioane de euro.
Datorită specificului activității companiei, Romaero nu poate plăti prin eșalonare liniară dările către Fisc (plăți lunare egale pe o anumită perioadă de timp). Piesele de avioane fabricate de Romaero au un timp de execuție mai lung și încasările se fac la 9 -10 luni, plus că în planul de reorganizare al companiei, abia după un an, Romaero ar trece pe profit.
În acest context, se poartă negocieri pentru modificarea legislației interne a ANAF ca să se permită o altfel de eșalonare a datoriilor Romaero, nu liniară, una bazată probabil pe termenele de execuție din contractele comerciale.