ROMAERO și INCAS au fabricat și proiectat fuselajul elicopterului de mare viteză RACER

Compania ROMAERO a anunțat luni prin intermediul unui comunicat că fuselajul central al elicopterului experimental de mare viteză RACER, dezvoltat sub coordonarea Airbus Helicopters, în cadrul inițiativei tehnologice europene Clean Sky2, este pregătit pentru livrare, de pe linia de asamblare a societății românești.
Ion Dobreanu - lun, 15 mart. 2021, 19:36
ROMAERO și INCAS au fabricat și proiectat fuselajul elicopterului de mare viteză RACER

ROMAERO a executat fabricarea, din materiale compozite și aluminiu, precum și asamblarea structurii proiectate integral de specialiștii Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS.

Rezultatul proiectului a fost prezentat în cadrul unui eveniment desfășurat luni, la București, în prezența ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman și a reprezentaților Airbus Helicopters și Clean Sky 2 Joint Undertaking.

RACER (Rapid and Cost – Effective Rotorcraft) este proiectul fanion al inițiativei tehnologice Clean Sky 2, cel mai important parteneriat public-privat din cadrul Horizon 2020, destinat dezvoltărilor tehnologice menite să reducă impactul aviației asupra mediului și să susțină competitivitatea sectorului. Din bugetul total de peste 4 miliarde Euro al programului, României, în calitate de partener cheie prin intermediul Consorțiul RoC (INCAS și ROMAERO), i-au fost alocate 8,5 milioane Euro.

„Mă bucur că acest gen de proiecte se pot face în România, asta arată că există cooperare industrială între noi și restul țărilor din Uniunea Europeană. Se tot zice că trebuie să devenim o economie cu valoare adăugată mare, ei bine iată că putem să facem lucrul acesta. Mulțumesc în special echipei ROMAERO pentru toată munca depusă aici și pentru dezvoltarea acestor noi capabilități. Iată că putem să facem inovație la nivel European, iar România poate să facă parte din această inovație”, a declarat Claudiu Năsui.

Demonstratorul rezultat din implementarea proiectului va fi un elicopter experimental de mare viteză, dezvoltat de Airbus Helicopters. Prin combinarea forței de tracțiune cu capacitatea de ridicare verticală, aeronava vizează reducerea diferenței dintre elicopterele tradiționale și aeronavele cu aripi fixe. Demonstratorul este prevăzut să atingă o viteză de 400 km/h, cu 50% mai mare față de cel mai performant elicopter din prezent. Datorită vitezei și autonomiei sale, acest vehicul nou va aborda capacitatea de misiune a aeronavelor cu aripi fixe, dar va putea, de asemenea, să decoleze și să aterizeze pe verticală și să planeze într-o poziție fixă deasupra solului.

Proiectul pune un accent deosebit pe emisiile de carbon și poluarea fonică, astfel, prin utilizarea de tehnologii inovatoare în proiectare și fabricație, dezvoltatorii își propun ca demonstratorul să ofere un consum redus de combustibil și niveluri scăzute de zgomot și vibrații. Structura fabricată la ROMAERO va fi livrată pentru integrare în ansamblul final la fabrica Airbus Helicopters din Marignane, Franța, primul zbor al elicopterului urmând să aibă loc în anul 2022.

Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a vorbit despre necesitatea de a revitaliza domeniul cercetării în România și a declarat că acesta este unul dintre obiectivele mandatului său.

„Cercetarea nu trebuie să rămână în teze de doctorat, ea trebuie convertită în valoare economică, și de asemenea ea trebuie promovată în conștiința publică. E insuficient să avem rezultate remarcabile care rămân doar în literatura de specialitate. Îmi asum această datorie în Ministerul pe care îl coordonez, de a face publice rezultatele remarcabile pe care în acest moment le avem. Avem garanții că începând din 2022 o să putem avea o alocare publică pentru cercetare, care sa ne ducă măcar către media Europeană”, a spus Ciprian Teleman

Prin intermediul acestui proiect, România bifează nu doar o contribuție esențială la ceea ce se consideră a fi aviația viitorului dar se deschide și către oportunitatea extraordinară de a-și întări poziția în topul producătorilor de componente cu valoare adăugată mare. La nivel tehnologic industrial, pentru RACER au fost realizate, în premieră în România, primele structuri hibride portante de elicopter.

Aceste operațiuni au impus dezvoltarea și modernizarea capabilităților ROMAERO în producția de materiale compozite, una dintre tehnologiile cheie pentru dezvoltarea durabilă a industriei aerospațiale. Cu sprijinul Airbus Helicopters, ROMAERO a creat infrastructura necesară pentru a produce piese în conformitate cu standardele de calitate impuse de marele producător de aeronave.

Despre Airbus

Airbus este pionier în industria spațială durabilă pentru o lume sigură și unită. Compania inovează constant pentru a oferi cele mai eficiente și avansate soluții tehnologice în domeniul aerospațial, de apărare și servicii conexe. În domeniul aeronavelor comerciale, Airbus oferă cele mai moderne și eficiente aeronave din punctul de vedere al consumului de combustibil. Airbus este, de asemenea, un lider european în domeniul apărării și securității și una dintre cele mai importante companii spațiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus oferă cele mai eficiente soluții civile și militare din întreaga lume.

Despre ROMAERO

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Compania este specializată în servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare, precum și în producția industrială de aerostructuri și componente ale acestora. De asemenea, prin Centrul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare în Tehnologii Aerospațiale – CEDITA, specialiștii companiei participă la unele dintre cele mai importante proiecte de cercetare în industrie, derulate la nivel european. Cu o experiență de 100 de ani în domeniu, peste 800 de angajați cu înaltă calificare și un potențial semnificativ de creștere, ROMAERO are toate capabilitățile necesare pentru a participa cu succes în programe extinse din domeniul aerospațial și al apărării, la nivel național și global.

Despre INCAS – Institutului Național de Cercetare –Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INCAS – Institutul Național de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli” este unitatea de cercetare lideră în științe aerospațiale din România, cu o tradiție de peste 60 de ani în ingineria aerospațială, fizica fluxurilor și aerodinamică aplicată, utilizând tehnologii de ultimă generație și infrastructură unică de importanță strategică națională. INCAS a fost implicat în toate proiectele aeronautice naționale majore pentru zonele civile și militare și acționează în prezent ca un actor important în politica Uniunii Europene pentru dezvoltarea cercetării și dezvoltării în cadrul viziunii FlightPath 2050 și a viitorului program Orizont 2020.

Începând din 2007, INCAS a inițiat o strategie solidă pe termen lung spre recunoașterea statutului și capabilităților României în științele aerospațiale, folosind infrastructura unică de cercetare (inclusiv tuneluri eoliene cu tehnologie de ultimă generație) și competențe remarcabile în domenii de nișă pentru dezvoltare la scară internațională. În același timp, INCAS a fost recunoscut ca factor de decizie politică în Europa și la nivel internațional, jucând un rol major în toate documentele și viziunile programatice dezvoltate în ultimii 5 ani în domeniul aeronauticii.

INCAS este unul dintre contribuitorii la FlightPath 2050, un participant activ la noul ACARE – Consiliul Consultativ pentru Cercetare în domeniul Aeronautic, a dezvoltat împreună cu EREA – Organizația Europeană de Cercetare în Domeniul Aeronautic , „Viziunea programatică pentru generația viitoare a sistemului de transport aerian”, a inițiat și a semnat ca membru instituțional Carta Europeană a Cercetătorilor și Codul de conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor” și este unul dintre membrii fondatori ai IFAR – Forumul Internațional pentru Cercetare în Aviație.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...