Romaero vrea să angajeze 800 de tineri
„Sunt cariere extraordinare pe care tinerii români le pot demara în lumea aviaţiei. La Romaero, anul trecut am făcut o promisiune şi am respectat-o. Am angajat deja peste 200 de tineri. Continuăm şi vom ajunge la cifra de 1.000 de angajări pe care am anunţat-o. La ROMATSA avem un proces de înnoire, de creştere, de dezvoltare”, a spus Vulpescu, la conferinţa de presă dedicată spectacolului aviatic din România – Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS).
BIAS 2018: 100 de piloţi şi paraşutişti din 13 ţări
Cea de-a zecea ediţie a BIAS este dedicată Centenarului României şi reuneşte anul acesta 150 de aeronave civile şi militare, în evoluţii aeriene şi expuse publicului, dar şi peste 100 de piloţi şi paraşutişti din 13 ţări. BIAS 2018 este un spectacol de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare din România, Turcia, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia, Austria, Italia, Spania, Cehia şi Lituania vor încânta spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol.
Potrivit căpitanului comandor Denis Diaconescu de la Statul Major al Forţelor Aeriene, Forţele Aeriene Române participă la BIAS 2018 cu un detaşament de peste 200 de militari şi mai mult de 20 de aeronave.
„În cadrul spectacolului aerian veţi vedea exerciţii tactice la care iau parte, atât aeronave şcoală IAR 316B şi IAK-52, precum şi aeronave de transport, elicopterele IAR 330 Puma şi aeronavele de transport c27j Spartan şi C-130 Hercules, iar vârful de gamă este reprezentat de aeronavele de luptă F16 Half FALCON. În cadrul expoziţiei statice, noi vă prezentăm tehnică din dotarea Forţelor Aeriene, atât aeronave, cât şi radarul de cercetare TPS 79R şi o baterie de rachete sol-aer Hawk. La acest eveniment, alături de noi participă 12 parteneri, precum şi organizaţia NATO”, a spus Denis Diaconescu.
BIAS 2018: Expoziție statică, dedicată Centenarului
La rândul său, cpt comandor Mădălin Cristea, a recomandat publicului să viziteze expoziţia statică, unde este amenajat un stand al Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, dedicat Centenarului Marii Uniri, un stand al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, în cadrul căruia vor fi două simulatoare de zbor, precum şi un stand al Forţelor Aeriene cu oferta educaţională.
Directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru, a precizat că aeronavele vor zbura sâmbătă dimineaţa începând cu ora 9:00.
„Legat de partea de zbor, mâine, de la ora 9:00, cei care vor fi aici vor putea să vadă în aer aeronave. Vom avea un slow start cu aeronave de aviaţie generală, startul oficial fiind la ora 10:00, când aeronave F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române vor survola verticala Aeroportului Băneasa. Activitatea de zbor va continua până la apus, până la ora 21:00, cu o scurtă pauză de 30 de minute în intervalul 15:30 – 16:00. Vor fi peste 100 de aeronave în zbor, pe lângă cele care sunt în expoziţia statică, şi vor evolua de la aeronave mici, cu un motor cu piston, până la aeronave cu 4 motoare, cum ar fi avionul Hercules din dotarea Forţelor Aeriene Române. Pe lângă participanţii tradiţionali – Aeroclubul României, Forţele Aeriene Române, Iacării Acrobaţi, Jurgis Kairys – vom avea alături de noi invitaţi din Austria – care vin cu şapte aeronave, aeronave rare, istorice, deosebite, inclusiv un elicopter de acrobaţie, şi vom avea evoluţii individuale de acrobaţie de aeronave de luptă. Vor fi două avioane gripen, unul din Cehia, unul din Ungaria, un F-18 din Spania şi un Saab din Austria. Probabil cele mai apreciate evoluţii vor fi cele două formaţii cu avioanele active White Red Sparks din Polonia, cu şase aeronave, şi Turkey Stars, care vin a treia oară alături de noi”, a detaliat George Rotaru.
BIAS 2018: „Supersonicii” Turkish Stars, invitați speciali
Invitaţi speciali în acest an sunt „supersonicii” Turkish Stars, care reprezintă Forţele Aeriene ale Turciei, şi este unica formaţie din lume care evoluează cu opt avioane de luptă supersonice.
În premieră pentru România, la BIAS 2018 vor participa ‘magicienii’ White Red Sparks, formaţia de acrobaţie a Forţelor Aeriene ale Poloniei, care evoluează cu şase aeronave PZL TS-11 Iskra.
De asemenea, spectatorii vor putea urmări în evoluţii aeronave supersonice F-16 Fighting Falcon, Saab Jas 39 Gripen, F-15 Eagle şi Eurofighter Typhoon. Printre avioanele expuse pentru public pe Aeroportul Băneasa va fi şi aeronava Boeing E-3A Sentry AWACS, aflată sub comanda NATO.
„Forţele Aeriene Române se vor remarcă la BIAS 2018 cu o participare de excepţie, care constă într-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea şansa de a admira evoluţiile spectaculoase ale profesioniştilor din elita Forţelor Aeriene Române, care vor realiza adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon. De asemenea, aşii manşei din cadrul Forţelor Aeriene Române vor evolua cu aeronave IAR 316 B, IAK 52, IAR 330 PUMA, C 130 Hercules şi C 27 Spartan. Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian. Spectacolul este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings, care vor desfăşura în aer drapelul tricolor, de 400 de metri pătraţi”, spune CNAB.
În plus, pe parcursul evenimentului, evoluează celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini. De asemenea, la BIAS 2018 publicul va putea admira exerciţiile executate cu măiestrie şi siguranţă de piloţi ai companiei naţionale de transport aerian TAROM.
Printre participanţi se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviaţiei româneşti, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă. La BIAS 2018, participă şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană.
BIAS 2018 are loc sâmbătă, 28 iulie, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – ‘Aurel Vlaicu’ şi Romaero, şi este organizat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Aeroclubul României, Forţele Aeriene Române, ROMATSA, Romaero, şi Clubul Sportiv AIBO.
Vineri dimineaţa, pe Aeroportul Băneasa s-a deschis, pentru experţi şi specialişti în aviaţie, expoziţia de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition în cursul zilei de sâmbătă, 28 iulie.