Roman Copper dă în judecată România pentru oprirea negocierilor la Cupru Min

Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) că "a încetat unilateral discuţiile" cu firma canadiană pentru Cupru Min Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 06:52
Roman Copper dă în judecată România pentru oprirea negocierilor la Cupru Min

„Roman Copper Corp. a iniţiat în mod oficial procedurile legale şi acţiunile împotriva statului român, pentru a-şi proteja drepturile legale. (…) Roman Copper Corp. a formulat o «Cerere de chemare în judecată», pe care a înaintat-o instanţelor judecătoreşti competente din România, cu scopul de a asigura şi proteja drepturile dobândite în urma declarării companiei drept câştigător al procesului internaţional de privatizare a Cupru Min Abrud SA, după ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii”, se arată într-un comunicat al companiei.

Vezi comunicatul Roman Copper

Preşedintele Roman Copper, Joel Hayes, a afirmat în comunicat că pe parcursul întregului proces de privatizare a Cupru Min Roman Copper a acţionat cu bună credinţă, a respectat condiţiile din caietul de sarcini şi a urmat regulile stabilite de OPSPI.

Compania canadiană a angajat case de avocatură locale şi internaţionale care să o reprezinte în acest proces.

Reprezentanţii Roman Copper se declară, totodată, „încântaţi” că noul premier al României, Victor Ponta, a anunţat că respectarea legii este „prioritate zero” pentru cabinetul său.

„Roman Copper Corp. se aşteaptă ca autorităţile române să respecte această promisiune, deci să respecte legea şi să finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, în condiţiile prevăzute în cadrul licitaţiei pe care am câştigat-o”, notează sursa citată.

Autorităţile au anunţat că licitaţia pentru Cupru Min se va relua, în termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu FMI.

Licitaţia iniţială a fost câştigată de Roman Copper, iar ulterior compania canadiană Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min.

Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...