Românca trimisă de FMI în Grecia, supranumită „Doamna de fier” în presa internaţională
Velculescu a ajuns joi în Grecia în fruntea unei echipe de experţi FMI. Intenţiile creditorului de la Washington nu sunt clare având în vedere relaţia tensionată dintre guvernul de la Atena şi creditorii străini ai ţării, cu declaraţii controversate şi cuvinte grele la adresa FMI aruncate în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, de diverşi lideri politici eleni.
Grecia încearcă să obţină un nou program de bailout de la FMI şi UE, cel de-al treilea din 2010 încoace. Valoarea acordului s-ar putea apropia de 90 de miliarde de euro.
În acest context, „Doamna de fier” a FMI trebuie să decidă care va fi rolul creditorului de la Washington în noul acord cu Grecia, dar şi care vor fi condiţiile impuse de Fond în schimbul girării unui nou tir de împrumuturi pentru statul elen.
Velculescu are master şi doctorat în economie la Universittea Johns Hopkins din Maryland, SUA, şi lucrează în cadrul FMI începând din 2002. În România, Velculescu a învăţat la Sibiu şi a făcut meditaţii la fizică cu Klaus Iohannis, actualul preşedinte al României, potrivit The Guardian, care citează informaţii din presa locală.
Deşi presa cipriotă a numit-o „Doamna de fier”, oficialii şi specialiştii care au participat la negocierile acordului cu Ciprul sunt de altă părere.
„Avea o reputaţie de negociator dur, însă nu am simţit pe propria piele această trăsătură. Şi ea, şi ceilalţi oficiali troica (ai creditorilor străini – n.r.) au avut o atitudine mai degrabă fermă, şi nu agresivă”, comentează pentru The Guardian Alexander Apostolides, profesor de istoria economiei la Universitatea Europeană din Cipru, care servea drept consilier prezidenţial în timpul negocierilor din 2013. „Numirea ei poate reprezenta un semnal privind tratamentul care va fi aplicat băncilor din Grecia. Ne putem aştepta să insiste pentru o recapitalizare mai amplă a băncilor. Nu va accepta că măsurile anterioare de recapitalizare ar fi suficiente”, a completat el.
„Are o reputaţie destul de negativă în Cipru (…) Era o persoană dispusă să asculte ideile altora şi variante alternative, poate mai mult decât alţii (alţi participanţi la negocieri – n.r.). De când a plecat, relaţia dintre FMI şi Cipru a fost mai calmă, însă pot exista multe motive pentru această schimbare”, îşi mai aminteşte profesorul cipriot.