Românii se îmbulzesc la hypermarket. Unde merge la cumpărături Europa civilizată

03 08. 2014
shopping_69424700

Pentru prima dată în istoria retailului autohton, anul trecut, comerţul modern l-a depăşit pe cel tradiţional în România, potrivit unui studiu de piaţă realizat de compania de cercetare GfK. Vorbeam la acea dată de 53% vs 47% din total piaţă, şi de faptul că hipermarketurile atrăseseră 28% din banii rulaţi în această industrie.

Trendul se menţine. Din datele aferente primului trimestru al acestui an, publicate într-un studiu Gfk şi Kantar Worldpanel, hipermarketurile deţineau 27,8% din piaţa locală, urmate de magazinele mici (buticuri, magazine agro-alimentare, magazine La Doi Paşi etc) mici, cu 26%, supermarketuri-15,2% şi discounteri 8,7%.

În alte state europene, mult mai dezvoltate decât România, hipermarketurile nu sunt prima alegere a cetăţenilor. Astfel, potrivit unui studiu publicat de europanel.com, un site al companiilor de cercetare de piaţă Gfk şi Kantar Worldpanel, în ţări precum Croaţia, Polonia sau Ucraina, la hipermarketuri se cheltuiesc mai puţini bani decât în celelate tipuri de magazine. Situaţia este similară în Bulgaria, Serbia şi Rusia.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, în Croaţia, ponderea hipermarketurilor în total piaţă de retail era de 26,6%, la fel ca în perioada similară a lui 2012, în timp ce ponderea cea mai mare- de 41,3% era deţinută de magazinele specializate, pieţe în aer liber, drogherii, chioşcuri sau magazinele care vând prin poştă. De asemenea, în Croaţia, supermarketurile deţineau 23% din piaţa de retail de acolo.

În Polonia, 36,1% din piaţa de retail este generată de magazinele mici, alimentare şi non-alimentare, cu cel mult trei case de marcat, iar 23,9% de către discounteri. În Polonia, hipermarketurile au o pondere de numai 17,2% din total retail, chiar mai mică decât ce a supermarketurilor, care deţin 18% din piaţă.

În Ucraina, piaţa de retail este controlată de vânzătorii stradali, care deţin 43,6%. Urmează micile magazine cu 22,9% din piaţă şi 12,5% supermarketurile. În Ucraina, hipermarketurile generează doar 1,5% din vânzări.

În Rusia, concurenţa dintre magazine este extrem de acerbă, diferenţele dintre categorii fiind destul de mici. Totuşi, ruşii se duc cel mai des la magazinele tip discount, acest segment acoperind în primul trimestru bal acestui an o cotă de 21%. Urmează micile magazine cu 16,8% din piaţă şi hipermarketurile cu 15,5%.

În Bulgaria predomină magazinele mici, tradiţionale, cu un casier sau cel mult doi. Acestea deţin 47,6% din piaţă, faţă de 31,6%, cât au împreună supermarketurile şi hipermarketurile.