Românii au fost în 2017 a doua cea mai expusă naţionalitate din Marea Britanie la practica exploatării prin muncă, arată raportul „Natura şi amploarea exploatării prin muncă în Marea Britanie”, realizat de autorităţile britanice.
Raportul a fost făcut public recent şi aduce informaţii noi şi mai cuprinzătoare despre exploatarea prin muncă din Marea Britanie în anul 2016, tendinţele acestui fenomen în 2017, dar şi estimări pentru anul 2018.
În anii 2015 şi în 2016, românii se situează pe a treia poziţie în clasamentul celor mai expuse naţionalităţi din Marea Britanie să fie exploatate prin muncă, potrivit raportului.
Cu precădere, românii cu vîrste cuprinse între 18 şi 24 de ani au fost în perioada 2016 – 2017 victime ale explotării prin muncă în Marea Britanie.
Cei mai vulnerabili să ajungă victime ale exploatării prin muncă în Marea Britanie sunt vietnamezii, mai arată raportul.
Domeniile în care românii sunt cele mai multe victime ale sclaviei moderne în Marea Britanie, sau sunt în top trei, potrivit raportului citat:
În agricultură, de exemplu, românii şi polonezii sunt cele multe victime ale exploatării prin muncă.
Se munceşte 40 – 60 de ore pe săptămînă, uneori 15 ore pe zi, uneori şapte zile consecutiv, în ture duble, cu pauze insuficiente între ele.
Unii muncitori trăiesc şi dorm în rulote.
Mulţi lucrători nu vor să lucreze pe cîmp, însă unele firme de plasare care aduc aceşti oameni la muncă în Marea Britanie le spun lucrătorilor că pentru a putea munci în fabrică, aşa cum îşi doresc ei, trebuie ca mai întîi să lucreze pe cîmp.
Agenţiile de plasare de personal caută să aducă la muncă în agricultură oameni care nu cunosc limba engleză.
Lucrătorii sezonieri sunt adesea cazaţi în caravane supraaglomerate, în condiţii nesigure şi neigienice.
În spălătoriile auto din Marea Britanie, românii sunt cele mai multe victime ale exploatării prin muncă. Multe dintre spălătoriile auto de aici sunt conduse de migranţi şi lucrează tot cu migranţi.
Unii angajatori din acest domeniu suportă cheltuielile de transport ale lucrătorilor, alţii le pun la dispoziţie acestora acte false care să le faciliteze transportul în Marea Britanie.
De regulă, se munceşte în ture de pînă la 12 ore, şapte zile pe săptămînă.
Unii angajatorii din acest domeniu sunt evazionişti, iar alţii au activităţi în zona crimei organizate, spălării de bani, traficului de droguri şi de persoane, şi nu în ultimul rând – prostituţiei.
Unii lucrători din spălătorii se văd făcând această muncă pe termen scurt ca să cîştige nişte bani şi să se întoarcă acasă, în vreme ce alţii cred că e o muncă sigură şi au de gînd să o practice multă vreme. Unii lucrători au fost mutaţi în diverse spălătorii auto din Marea Britanie, activitate consistentă cu traficul de persoane, spune raportul citat.
Condiţiile de muncă în unele spălătorii auto sunt nesigure şi periculoase.
Raportul prezintă cazul unui lucrător român, care a murit în 2015, după ce a fost electrocutat la duş, într-un apartament invadat de şobolani, situat în spatele unei spălătorii auto.
Britanicii şi românii sunt cele mai multe victime ale exploatării prin muncă în HoReCa.
Ce spun lucrătorii care au fost exploataţi: condiţiile de muncă şi de trai sunt adesea descrise ca fiind precare, cu cazare asigurată de angajator la sau aproape de locaţia în care munceşte cel exploatat. Unii lucrători dorm direct pe podea şi invocă rele tratamente suportate din partea traficantului. Alţi lucrători, mai puţini, spun că au fost mutaţi în diferite locaţii, practică ce ar putea fi consistentă cu traficul de persoane, spune raportul citat.
Cele mai multe victime ale exploatării prin muncă în domeniul distribuţie şi depozitare sunt români.
Se munceşte 40 – 60 de ore pe săptămînă, cu ore suplimentare şi ture de noapte. Unii lucrători spun că au muncit în ture de pînă la 16 ore.
În sectorul procesării alimentelor, românii se numără printre naţionalităţile cu cele mai multe victime ale exploatării prin muncă.
Unii şefi din acest domeniu le promit lucrătorilor că le vor oferi ore suplimentare în schimbul mitei şi favorurilor sexuale, susţine raportul citat.
În sectorul manufacturilor, românii şi pakistanezii sunt cele mai multe victime ale exploatării prin muncă.
În acest domeniu se lucrează în condiţii precare, orele suplimentare sunt adesea obligatorii, dar neplătite.
În reciclare şi colectare deşeuri – moldovenii, lituanienii şi românii, cele mai multe victime ale exploatării prin muncă.
De regulă, persoanele recrutate pentru un post în Marea Britanie, care au cunoştinţe precare de engleză, sunt adesea plasate în centre de reciclare, arată raportul. Sunt suspiciuni că firmele din acest sector sunt implicate în exporturi ilegale.
Românii şi polonezii, cele mai multe victime ale exploatării în domeniul curăţeniei.
În acest domeniu se observă o creştere a numărului de femei exploatate prin muncă. Se munceşte excesiv de mult, iar zilele de repaus sunt insuficiente, arată raportul citat.
Polonezii şi românii, în topul naţionalităţilor care au fost victime ale exploatării în construcţii.
Uneori sunt exploataţi de familii de irlandezi care obligă muncitorii ca, pe lîngă munca din construcţii, să le facă curăţenie şi să aibă grijă de copiii lor. Aceasta, în contextul în care muncitorii locuiesc în condiţii inumane, nesigure, pentru care plătesc pînă la 600 de lire pe lună chirie.