România a „absorbit” sistemul de garanţie-returnare. Şeful RetuRo anunţă că aproape 80% dintre recipientele SGR puse pe piaţă au fost returnate de către consumatori, în august

Aproape 80% dintre recipientele SGR puse pe piaţă au fost returnate de către consumatori, iar 137.000 de tone au fost vândute reciclatorilor, a declarat, marţi, în cadrul evenimentului Climate Change Summit, directoarea generală a RetuRo, Gemma Webb.
AGERPRES - mar, 15 oct. 2024, 15:16
România a

„Implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare este foarte nouă în România, de mai puţin de un an. Acest sistem pune bazele unei economii circulare pentru ambalarea băuturilor aici, în România şi este primul de acest fel şi cel mai complex sistem de economie circulară din ţară. Când ne uităm la ceea ce facem aici, în România, în ceea ce priveşte implementarea Sistemului de Garanţie -Returnare, putem să spunem că este cel mai mare sistem complet integrat de returnare a depozitelor la nivel global şi al doilea ca mărime din Europa. De ce spun asta? Pentru că atunci când ne uităm la România şi la complexitatea ţării, avem o geografie uriaşă, cu 19 milioane de cetăţeni, 80.000 de retaileri, 4.000 de producători şi importatori, toţi lucrând împreună pentru a menţine acest sistem viu (…) Am obţinut rezultate fantastice într-un interval de timp foarte scurt. Ne uităm la luna august şi vedem că, dintre toate recipientele pentru băuturi puse pe piaţă, 78% au fost returnate de către consumatori. Acestea au fost colectate de RetuRo şi sortate în diferite materiale, compactate în baloturi şi vândute către reciclatori”, a afirmat Webb, scrie Agerpres.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanta RetuRo, până în prezent, peste 2,3 miliarde de ambalaje cu sigla SGR au fost colectate în România.

„Toate aceste materiale au fost colectate, sortate în funcţie de material, de culoare, compactate în baloturi şi apoi vândute în peste 137.000 de tone către reciclatori. Ce înseamnă asta? Acel material, acea resursă cu adevărat valoroasă, este pe drum înapoi pentru a produce ambalaje în loc. Aceasta înseamnă adevărata economie circulară. Când ne uităm la consumatorul român, vedem că există o conştientizare de 97% a Sistemului de Garanţie-Returnare în România, astăzi. Nouă din zece persoane l-au încercat cel puţin o dată, iar mai mult de 70% îl folosesc în mod continuu (…) În România, am început acum doi ani, am implementat acum un an şi, în aproape zece luni am avut o rentabilitate de 78%, ceea ce este fantastic. Implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare va permite României să atingă ratele de reciclare stabilite de UE. Din punct de vedere istoric, ratele de reciclare sunt, în general, în jur de 13%. Lucrul minunat la acest proiect îl puteţi vedea, de fapt, pe străzile din oraşe şi din mediul rural, unde nu mai vedem sticle”, a punctat Gemma Webb.

Şefa RetuRo a menţionat, totodată, că centrele de numărare şi sortare, deschise la nivel naţional, au capacitatea de a număra şi sorta şapte miliarde de ambalaje SGR, din sticlă, plastic şi aluminiu.

„Avem peste 800 de oameni care lucrează în RetuRo şi asta înseamnă 800 de locuri de muncă „verzi”. Aşadar, impactul nu este doar atingerea ţintelor de reciclare şi a avea o Românie mai ecologică, dar are şi un impact economic”, a susţinut Webb.

RetuRo Sistem Garanţie Returnare (SGR) este o companie non-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) – şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Tranziţia verde, energiile regenerabile, politici publice şi ESG sunt printre cele mai importante subiecte abordate în cadrul evenimentului Climate Change Summit, organizat în perioada 15-17 octombrie la Bucureşti.

Dezbaterile de la Bucureşti aduc împreună lideri din domenii diverse, de la biodiversitate şi economie circulară, până la politici publice şi gestionarea resurselor naturale, iar toate acestea vor crea un spaţiu de colaborare şi acţiune la nivel regional şi global. Astfel, zeci de experţi internaţionali şi lideri de opinie din diverse domenii vor dezbate teme esenţiale, precum: finanţarea tranziţiei energetice, rolul crucial al inovaţiilor tehnologice pentru oraşe sustenabile, importanţa colaborării intersectoriale între guverne, sectorul privat şi societatea civilă, dar şi politicile publice necesare pentru combaterea schimbărilor climatice la nivel global.

Pe parcursul summitului sunt programate evenimente conexe în peste 30 de locaţii din Capitală şi din regiune.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai Climate Change Summit 2024, eveniment organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Societe Generale, în calitate de partener-fondator.

Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susţine indivizi şi organizaţii să înţeleagă transformările viitorului şi să dezvolte soluţii sustenabile de tehnologie, politici publice şi antreprenoriale.

SIS organizează mai multe programe de educaţie de sustenabilitate în România şi în trei ţări din Europa Centrală şi de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri şi ONG-uri în programe ca: Academia de Sustenabilitate, Transformator şi Sustainability Hub.

Te-ar mai putea interesa și
Centura Sfântu Gheorghe va fi dată mâine în circulație – Pistol
Centura Sfântu Gheorghe va fi dată mâine în circulație – Pistol
Miercuri, 16 octombrie 2024, de la ora 13:00 se va deschide circulația pe Centura Sfântu Gheorghe, a anunțat marți Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a......
Cum se va transforma firma Ministerului Agriculturii, Casa Română de de Comerț Agroalimentar Unirea. Instituția anunță investiții de 60-75 de milioane de euro în 15 centre de colectare a legumelor
Cum se va transforma firma Ministerului Agriculturii, Casa Română de de Comerț Agroalimentar Unirea. Instituția anunță ...
Ministrul Agriculturii vrea să transforme din nou modelul de business la Casa Unirea, firmă deținută de stat, prin Ministerul ...
Gazprom vrea să vândă mai multe hoteluri, după ce a raportat că în 2023 a pierdut aproape 7 miliarde de dolari
Gazprom vrea să vândă mai multe hoteluri, după ce a raportat că în 2023 a pierdut aproape 7 miliarde de dolari
Gigantul rus Gazprom, care a raportat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari în 2023, a anunţat marţi că intenţionează ...
DRUID AI lansează o soluție de orchestrare și creare de Agenți AI autonomi pentru companii
DRUID AI lansează o soluție de orchestrare și creare de Agenți AI autonomi pentru companii
DRUID AI, compania globală pornită din România și specializată în soluţii conversaţionale bazate pe inteligenţă ...