România a alocat peste un miliard de euro pentru măsurile necesare intrării în Schengen

România a alocat peste un miliard de euro, de la bugetul de stat şi fonduri europene, pentru susţinerea măsurilor necesare aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, cea mai mare parte a proiectelor fiind desfăşurate de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe.
Economica.net - vin, 08 mart. 2013, 10:12
România a alocat peste un miliard de euro pentru măsurile necesare intrării în Schengen

Astfel, din suma totală de 1.047.000.000 de euro, alocată prin MAI, 524.5 milioane de euro au fost alocate de la bugetul de stat – împrumut guvernamental garantat de stat pentru derularea contractului cu EADS, 132 de milioane de euro reprezintă resurse de la bugetul de stat şi din cofinanţări, 123 de milioane de euro din Fonduri PHARE, 158 de milioane de euro din Facilitatea Schengen, 60 de milioane de euro din Fondul Frontierelor Externe, iar 50 de milioane de euro alte surse – Facilitatea de tranziţie, dobânzi, programe de asistenţă tehnică.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Facilitatea Schengen, instrument financiar european cu un mare impact, încheiat cu o absorbţie a fondurilor alocate de aproape 100%, au fost derulate investiţii în valoare de aproximativ 353 milioane euro de către MAI, MAE şi STS.

MAI precizează că, de exemplu, valoarea totală a investiţiilor derulate prin Facilitatea Schengen a fost de 353 milioane euro, diferenţa de fonduri de la 158 milioane (MAI) fiind atribuită altor instituţii (MAE şi STS), dar tot pentru proiecte care au vizat susţinerea aderării României la spaţiul Schengen.

Pentru realizarea şi implementarea SISF (Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat) a României, în august 2004, MAI a încheiat un contract cu EADS Deutschland GmbH Germania.

Ministerul Afacerilor Externe a cheltuit peste 56 de milioane de euro pentru a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, din această sumă totală 14,3 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, în timp ce 41,7 milioane de euro constituie fonduri europene nerambursabile.

„Fondurile utilizate de MAE pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi securizarea frontierelor externe ale României, cofinanţare UE şi contribuţie naţională, au avut ca principale obiective implementarea unor proiecte privind modernizarea reţelei consulare, prin reamenajarea la standarde europene a sediilor oficiilor consulare şi pentru dezvoltarea infrastructurii IT în materie de emitere de vize, conform aquis-ului Schengen, a explicat instituţia diplomaţiei la solicitarea AGERPRES.

Astfel, „în total, pentru obiectivul de pregătire a aderării Romaniei la spaţiul Schengen şi securizarea frontierei externe a UE, au fost alocate prin bugetul Ministerul Afacerilor Externe fonduri în valoare totală de 56.020.836 euro, din care 41.700.984 euro fonduri europene nerambursabile şi 14.319.852 euro contribuţie naţională”, detaliază sursa citată.

Principalele linii de finanţare pentru aceste proiecte au fost sau sunt Fonduri PHARE, Facilitatea Schengen şi Fondul Frontierelor Externe( FFE).

Proiectul derulat de MAE cu finanţare din PHARE şi contribuţia naţională a fost Consultanţa pentru implementarea Sistemului Naţional de Informaţii privind Vizele (SNIV). Obiectivul acestui proiect a fost consultanţa pentru întocmirea documentaţiei privind implementarea sistemului SNIV, în vederea aplicării aquis-ului Schengen în domeniul emiterii vizelor. Valoarea totală pentru acest proiect a fost de 340.000 euro şi s-a implementat între 17 septembrie 2008 – 31 iulie 2009.

În ceea ce priveşte proiectele finanţate prin Facilitatea Schengen, acestea au fost implementate între 2009 şi 2010, valoarea totală ajungând la 44.645.836 de euro, din care 33.176.984 euro – fonduri europene nerambursabile şi 11.477.852 euro – contribuţie naţională.

Proiectele finanţate din acest program au fost încadrate în cinci categorii. Astfel, a fost creat un Sistem National de Informatii privind Vizele, ceea ce presupune implementarea sistemului VIS – VISION, la care se adaugă sistemul de comunicaţie pentru VIS – VISION, valoarea totală a proiectelor fiind de 17.243.433 euro, din care: 11.484.993 euro – fonduri europene nerambursabile şi 5.758.440 euro – contribuţie naţională.

De asemenea, au fost efectuate lucrări de reamenajare la standarde Schengen a oficiilor consulare, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la 2.076.133 euro, din care: 1.466.797 euro – fonduri europene nerambursabile şi 609.336 euro – contribuţie naţională.

Totodată, s-au achiziţionat imobile cu destinaţia de sedii pentru oficiile consulare, valoarea totală a proiectelor ajungând la 5.262.354 de euro, dintre care 3.264.535 euro – fonduri europene nerambursabile şi 1.997.819 euro – contribuţie naţională. MAE a cumpărat şi amenajat un imobil pentru Centrul de pregătire a personalului consular, costurile fiind de 1.740.168 euro, din care 1.722.778 euro – fonduri europene nerambursabile şi 17.390 euro – contribuţie naţională.

Achiziţionarea dotărilor şi echipamentelor specifice (activitate consulară, protecţie şi supraveghere) pentru oficiile consulare şi centrul de pregătire au fost în valoare totală de 18.323.748 euro, din care: 15.228.881- fonduri europene nerambursabile şi 3.094.867 – contribuţie naţională.

Cea de-a treia linie linie de finanţare Fondul Frontierelor Externe( FFE) a fost utilizată, în mare, pentru lucrări de reamenajare şi modernizare a oficiilor consulare, modernizarea infrastructurii IT pentru sisteme tehnice specifice şi sisteme de emitere a vizei. Lucrările cu bani din FFE s-au desfăşurat pe parcursul anilor 2010 – 2012 şi au costat, în total 11.366.000 de euro. Din această sumă, 8.524.000 de euro provin din fonduri europene nerambursabile, iar 2.842.000 de euro de la bugetul de stat.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a decis să reia discuţia referitoare la aderarea României şi Bulgariei la Schengen înainte de finalul lui 2013, având în vedere o abordare în două etape, a anunţat preşedinţia irlandeză a Consiliului UE la finalul reuniunii de joi.

Consiliul JAI a revenit la chestiunea aderării celor două state la Schengen, aşa cum a solicitat Consiliul European în decembrie anul trecut, şi a reiterat concluziile pozitive privind îndeplinirea criteriilor tehnice, a precizat ministrul irlandez al justiţiei, egalităţii şi apărării, Alan Shatter, în cadrul unei conferinţe de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...