“La data de 3 ianuarie 2025, consumul de energie electrică de pe teritoriul Republicii Moldova, aflat pe malul drept al râului Nistru, a crescut cu 8,3% față de ziua de 2 ianuarie. Aceasta înseamnă un consum de 15.098.000 kWh. În ultimele 24 de ore, consumul de energie electrică din Republica Moldova a fost acoperit integral în baza contractelor comerciale, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie”, a transmis operatorul de transport și sistem din Republica Moldova, Moldelectrica.
“Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt următoarele:
SA „Termoelectrica” – 28, 32 %
SA „CET-Nord” – 4,29 %
Înreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,06 %
Energie regenerabilă – 7,73%
Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 58, 60%”, arată compania.
Operatorul de sistem menține rugămintea adresată de toși oficialii statului moldovean de mai multe zile, aceea de a reduce consumul în orele de vârf
“Întreprinderea de Stat Moldelectrica rămâne ferm angajată în monitorizarea continuă a situației electroenergetice naționale și în asigurarea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic. În acest sens, adresăm conaționalilor noștri solicitare de a consuma energia electrică rațional în orele de vârf:
Astfel prin consumul rațional vom menține fiabilitatea sistemului electroenergetic național și alimentarea în mod continuu a consumatorilor de energie electrică”, a mai transmis compania.
Parlamentul din Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune. Gazul a fost într-adevăr oprit, și, de la începutul acestui an, nu mai funcționează termocentrala de la Cuciurgani, din Transnistria, care asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului.