România a atras 93 de milioane de euro din fondurile pentru pescuit. Rată de absorbţie este de 34%

România a atras până în prezent aproximativ 93 de milioane de euro prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) din alocarea financiară de 278 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, însă alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfuncţionalităţilor din sistem, jumătate din această sumă numai în anul 2013.
Economica.net - joi, 06 mart. 2014, 14:57
România a atras 93 de milioane de euro din fondurile pentru pescuit. Rată de absorbţie este de 34%

‘Am făcut o estimare a plăţilor pe POP şi avem la ora actuală plătită o sumă de 93 de milioane de euro, dintr-un total de 139 milioane de euro contractat, însă în aceste zile urmează să mai fie semnate contracte de finanţare. Alocarea pentru programul de pescuit este de 278 de milioane de euro şi acest lucru arată că avem un procent de absorbţie de circa 34%. Nu pare rău, comparativ cu celelalte fonduri, dar problema este că avem dezangajări de sume. Noi trebuia să fim în 2013 la un grad de absorbţie de peste 50% ca să nu dezangajăm fonduri şi de aceea va trebui să recuperăm toate întârzierile’, a declarat pentru AGERPRES George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Acesta a subliniat că orice stat membru, dacă nu reuşeşte să cheltuiască alocările anuale în cei doi ani ulteriori, conform regulii ‘n plus doi’, sumele se dezangajează automat şi se întorc către contributorul net, iar regula este valabilă pe orice program de finanţare.

‘Până în prezent avem dezangajări totale de 24 de milioane euro pe tot programul de pescuit, din care numai în 2013 sunt 12 milioane de euro. Provocarea principală pe POP este să nu mai dezangajăm niciun euro anul acesta şi nici până la finalul programului. Ţinta pe acest program, şi sunt un om realist, nu spun fantezii, este să nu dezangajăm nimic şi să contractăm toţi banii pe care îi avem în proporţie de 108-110%. Ultimele măsuri s-au închis, respectiv acvacultura şi renunţarea la activităţi de pescuit, şi acum mergem pe partea de implementare plăţi’, a explicat Turtoi.

Potrivit sursei citate, în cadrul acestui program trebuie rezolvate problemele din Autoritatea de Management a POP (AM-POP), dar şi cele ale beneficiarilor pentru a veni în plată.

‘Aici sunt două aspecte principale, iar primul se referă la funcţionarea AM-POP. Vrem să introducem şi pe partea de pescuit acelaşi sistem care a funcţionat la APDRP şi unde am reuşit să ne atingem targetul pe PNDR. Dacă acolo am mers pe o structură atât de mare, nu se poate să nu funcţioneze şi pe o structură atât de mică. Problema este că nu sunt atât de multe instrumente financiare prevăzute pe Programul Operaţional de Pescuit, pe regulament, pe care să le poţi utiliza pentru atragerea beneficiarilor în plată. Aici avem o problemă, pentru că nu avem posibilitatea de a da avansuri beneficiarilor privaţi’, a subliniat oficialul MADR.

În ceea ce priveşte problema avansurilor pentru beneficiarii privaţi, Turtoi a afirmat că a reuşit să obţină ‘o dispensă’ de la UE de a da avansuri pentru beneficiarii privaţi, un fel de ‘sistem hibrid’.

‘Este un risc mult mai mare dacă le dai avans beneficiarilor privaţi şi de aceea încercăm să combinăm lucrul acesta cu o garantare a plăţii la factură şi o scrisoare de garanţie bancară de valoarea facturii respective. Practic, eu îi virez banii, el vine în cinci zile şi îmi demonstrează că a plătit furnizorii cu ordine de plată, închide plata şi eliberează garanţia. Mergem în sistemul acesta în trei până la maximum cinci tranşe pentru a plăti toate proiectele. Încercăm să facem un sistem hibrid, în care să dăm avansuri pe fiecare plată, astfel încât ulterior să îmi vină în plată cu tranşa respectivă, iar în 10 zile să o considerăm absorbţie. Acum gândim acest sistem împreună cu cei de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii ( FNGCIMM) şi vrem să-l punem în funcţiune, dar trebuie să vedem ce şanse avem la MFP. Cred că s-ar derula mult mai repede plăţile în sistemul acesta, dar mai avem de trecut hopul la Ministerul de Finanţe’, a mai spus Turtoi.

Acesta a afirmat că va face schimbări sau restructurări de personal în departamentele de care se ocupă, însă consideră că pe AM-POP este nevoie de o restructurare a sistemului pentru elimina o parte din controalele redundante. De asemenea, se gândeşte şi la o suplimentare de personal, în condiţiile în care numai două persoane evaluează în acest moment proiectele depuse pe POP.

‘Nu am făcut schimbări de personal, nu cred că va fi nevoie, însă este nevoie de o restructurare a sistemului pentru eliminarea unor controale redundante pe care le au ei prin proceduri şi pentru a simplifica mai ales pe partea de plată, unde am vazut că acestea excedau cu mult controalele prevăzute în regulament pentru a autoriza o plată. Încercăm să comasăm toate serviciile într-o singură procedură. Partea de achiziţii vreau să o apropii mai mult în partea de plată, pentru că eu am găsit-o ca structură în partea de evaluare. Este practic o restructurare a sistemului, nu pot spune că de la zero, dar este o restructurare a sistemului mult mai mare decât în alte domenii. Intenţionez să mai suplimentez nişte oameni de la AM-PNDR şi să-i aduc la POP. Te apucă râsul când auzi că sunt două persoane pe partea de evaluare a achiziţiilor, iar pe plăţi au patru oameni’, a adăugat George Turtoi.

În ceea ce priveşte viitorul POP, oficialul MADR a arătat că se lucrează la un draft chiar dacă nu s-au finalizat încă negocierile privind alocarea financiară 2014-2020.

‘Putem să avem cadrul tehnic, să scriem programul. AM-POP face acum un draft de program, dar fără sume. O să vedem şi când o să fie negociate sumele. Se va merge pe aceleaşi măsuri, dar vom insista mai mult pe ce este propice României, adică acvacultură şi apele interne. Cred că undeva la sfârşitul lunii aprilie ar trebui să fie ştiute sumele alocate statelor membre’, a menţionat oficialul MADR.

Potrivit unor informaţii din piaţă, pe viitoarea programare prin POP se va tăia drastic din fondurile pentru pescuit şi acvacultură ale mai multor state membre, printre care şi România, pentru a le redistribui altor state. În actualul program – cele 230,7 de milioane de euro alocate României doar din fonduri europene, fără contribuţia naţională – au reprezentat al treilea buget după Spania şi Portugalia. Prognoza Comisiei Europene arată că în viitoarea programare financiară România va primi în jur de 150 de milioane euro, suma alocată României fiind redusă substanţial din cauza gradului redus de absorbţie.

Plăţile prin POP au fost întrerupte, în ianuarie 2012, din cauza unor erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi a unor deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management. Comisia Europeană a deblocat Programul Operaţional de Pescuit un an mai târziu, în mai 2013, când a rambursat României cele aproape 60 de milioane de euro pe care le-a suportat statul român.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...