Potrivit Eurostat, economia românească a accelerat la finele anului trecut, ritmul de creştere anuală urcând de la 4,4% în trimestrul al treilea până la 4,8% în trimestrul patru.
Comparativ, economia zonei euro a crescut cu 1,7% în trimestrul patru 2016 comparativ cu perioada similară a lui 2015, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,8%, în ambele cazuri fiind vorba de o creştere mai mică decât cea înregistrată în trimestrul al treilea.
De asemenea, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei 2016, PIB-ul României a înregistrat o majorare de 1,3%, faţă de un avans de 0,5% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Doar Polonia a înregistrat o creştere trimestrială mai mare decât România, respectiv 1,7%. În ceea ce priveşte economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creştere economică trimestrială de 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,5%.
Potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional Statistică (INS), Produsul Intern Brut a crescut cu 4,8% în anul 2016, comparativ cu anul 2015, după un avans de 4,7% pe seria brută (4,8% pe serie ajustată sezonier) în ultimele trei luni din 2016 faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent. În trimestrul patru, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul precedent.
Pentru acest an, estimările privind creşterea economiei româneşti oscilează între 3,7% (prognoză Banca Mondială) şi 5,2% (Comisia Naţională de Prognoză).
Estimări privind avansul PIB au fost anunţate luni şi de Comisia Europeană (CE), care a revizuit în urcare, la 4,4%, prognoza privind evoluţia PIB în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018. FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa.