De asemenea, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, România a înregistrat a doua mare creştere economică din UE, 1,6%, un avans mai mare în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind înregistrat doar de Slovacia, 1,7%.
Atât zona euro cât şi Uniunea Europeană au înregistrat, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, o creştere economică de 0,5%, uşor mai mare decât cea înregistrată în trimestru patru 2015 comparativ cu trimestrul al treilea. În schimb, în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, zona euro a înregistrat o creştere de 1,5% iar UE 28 un avans de 1,7%, în ambele cazuri fiind vorba de o uşoară încetinire comparativ cu trimestrul precedent.
Citeste si: Economia românească a crescut cu 4,2% în primul trimestru din 2016
În ceea ce priveşte România, datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal, publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform cărora produsul intern brut (PIB) a crescut, ca serie brută, în primele trei luni din 2016, cu 4,3% în comparaţie cu perioada similară din anul anterior. Pe serie ajustată sezonier, PIB a înregistrat o creştere cu 4,2% faţă de acelaşi trimestru din anul 2015. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în primele trei luni din 2016 PIB-ul a crescut cu 1,6%, ca serie ajustată sezonier.
În previziunile economice de primăvară publicate la începutul acestei luni de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţinută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%.