Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi în UE a rămas în teritoriu negativ în mai, pentru a doua lună consecutiv, deşi preţurile de consum s-au situat la minus 0,1%, faţă de minus 0,2% în aprilie.
În mai, 16 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, pe primele locuri fiind România (minus 3%), Bulgaria (minus 2,5%) şi Cipru (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei s-au raportat în Belgia (1,6%), Malta (1%) şi Suedia (0,8%).
Comparativ cu aprilie 2016, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt ţări şi a crescut în 11 state.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii preţurilor l-au avut restaurantele şi cafenelele (cu o creştere 0,12 puncte procentuale), chiriile şi tutunul (ambele cu o creştere de 0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,53 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,2 puncte procentuale) şi a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).
Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.