Comparativ, în zona euro, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% de la o lună la alta, iar la nivelul Uniunii Europene lucrările de construcţii au înregistrat o scădere de 0,6%. În rândul statelor membre UE, lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari creşteri în România (6,2%), Belgia (1,8%) şi Spania (1,6%) iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Slovenia (minus 7,4%), Ungaria (minus 3,8%) şi Franţa (minus 2,3%).
România se situează printre statele membre UE care au înregistrat cele mai mari creşteri ale lucrărilor de construcţii şi în ritm anual, cu un avans de 31,2% în aprilie 2019, comparativ cu aceeaşi lună din 2018, fiind devansată doar de Ungaria, unde lucrările de construcţii au crescut cu 40,1% comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut. În Uniunea Europeană lucrările de construcţii au crescut cu 4,5% în ritm anual, în timp ce în zona euro a fost înregistrat un avans de 3,9%.
Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, în România, în luna aprilie 2019 faţă de luna precedentă, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,2%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 33,4%, respectiv cu 25,5%.