România a câștigat procesul pentru aurul de la Roșia Montană. Canadienii de la Gabriel Resources sunt obligaţi să plătească despăgubiri statului român – Cele mai importante declaraţii

Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale de la Washington a dat verdictul în cazul procesului între Gabriel Resources și statul român în privința exploatării aurului de la Roșia Montană. România a câștigat.
Mihai Nicuţ - sâm, 09 mart. 2024, 00:55
România a câștigat procesul pentru aurul de la Roșia Montană. Canadienii de la Gabriel Resources sunt obligaţi să plătească despăgubiri statului român - Cele mai importante declaraţii

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Reclamanţii din acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, judecată la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Potrivit unui comunicat al Executivului, România a câştigat acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicată vineri seară Guvernului României.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

„Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID”, se arată în comunicat.

Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român.

„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru greşelile unor oameni politici care au acţionat împotriva intereselor României. Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

Executivul precizează că acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

 

 

Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român.

„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru greşelile unor oameni politici care au acţionat împotriva intereselor României. Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Executivul precizează că acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale, se punctează într-un comunicat al Executivului. 

„Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org)”, conform sursei citate.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speţa a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, se menţiona în răspunsul Guvernului.

Cele mai importante declaraţii după decizie

Ministrul Economiei: Speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze

România are materii prime pe care poate să le exploateze responsabil, iar speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze, afirmă Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.

„România a câştigat procesul Roşia Montană. Asta în ciuda celor care au încercat să facă rău României. Speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze. Avem materii prime critice pe care putem să le exploatăm responsabil, cu tehnologii de ultimă generaţie, prietenoase cu mediul şi doar dacă adăugăm valoare aici în România. Şi dacă noi ne dorim acest lucru”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, după aflarea verdictului.

Boloş: Atacarea deciziei Curţii de Arbitraj în dosarul Roşia Montană trebuie să aibă motive bine întemeiate

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că dacă reprezentanţii Gabriel Resources atacă decizia Curţii de Arbitraj Internaţional în cazul Roşia Montană în procesul câştigat de România, trebuie să aibă ‘motive bine întemeiate’.

„Sunt 20 de zile în care decizia şi motivele care au stat la bază nu se pot comunica, pentru că fiecare dintre părţi solicită ca anumite date din decizie să nu fie făcute publice după expirarea celor 20 de zile. Instanţa publică, pe pagina de internet, decizia şi după care sunt patru luni la dispoziţie pentru a ataca decizia. Motivele trebuie să fie bine întemeiate, să vedem ce va urma în perioada următoare şi să vedem cum se vor derula lucrurile”, a declarat Boloş la Digi24.

El i-a felicitat pe colegii din Ministerul Finanţelor şi pe avocaţi pentru această reuşită, scrie Agerpres.

„În tot ce a însemnat apărarea pe parcursul acestor ani, a fost făcută cu mult profesionalism de către colegii din Ministerul Finanţelor împreună cu avocaţii care ne-au reprezentat. Şi suntem încă sub impactul acesta al bucuriei şi că am scăpat ţara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro de dat către cei care ne-au acţionat în instanţa de arbitraj. Mă bucur foarte mult şi, încă o dată, felicit echipa noastră de jurişti şi echipa de avocaţi care ne-a apărat”, a spus ministrul Finanţelor.

Boloş a menţionat că autorităţile de la Bucureşti vor reveni în zilele următoare cu mai multe detalii asupra conţinutului şi motivelor care au stat la baza câştigării acestui proces.

 

MF: România a primit câştig de cauză în dosarul Roşia Montană şi i se vor rambursa şi cheltuielile de judecată

România a primit câştig de câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources, reclamanţii urmând să îi ramburseze şi cheltuielile de judecată aferente, a anunţat Ministerul Finanţelor.

„România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj”, se menţionează într-un comunicat al MF.

Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maximum 20 de zile, informaţiile pe care le consideră confidenţiale.

„Pentru evitarea oricărui dubiu, România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org). Astfel, Ministerul Finanţelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluţia pronunţată, acestea nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile”, precizează sursa citată.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis recent de Guvern, la solicitarea AGERPRES, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speţa a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, se menţiona în răspunsul Guvernului.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...