România a cerut Comisiei Europene să primească un procent mai mare de 50% din avansul subvenţiilor pe suprafaţă
„A doua măsură pe care noi am considerat-o necesară a fost aceea se comunicăm imediat la Comisia Europeană starea de fapt şi să solicităm dorinţa României de a primi subvenţiile ca avans într-un procent mai mare de 50%. Ştim foarte bine că subvenţiile se dau în două etape: etapa aceasta de avans şi cealaltă regulară, cu alte cuvinte avansul şi lichidarea, care înseamnă 50% – 50%. Noi am solicitat 70%, respectiv 85%. Suntem siguri că demersul nostru va avea succes. De ce? Starea de fapt o impune. Această stare de lucruri există şi în alte ţări”, a precizat Daea.
Ministrul a reamintit că după ce a văzut situaţia din teren în zonele cele mai afectate de secetă din zece judeţe a decis să intervină printr-un act normativ care să dea libertatea fermierilor să decidă la faţa locului, în aşa fel încât să nu se piardă în întregime producţia de pe unitatea de suprafaţă.
„Şi mai mult, extrem de important să curăţăm suprafeţele în vederea executării lucrărilor pentru anul următor. Practic am naoi prin aceste act normativ am dorit să îl scoatem din chingile obligativităţii de a păstra cultura pe teren până vin comisiile de evaluare a acestor pagube (…). Acest act normativ care înseamnă ordin comun de ministru, semnat de ministrul Agriculturii şi ministrul Bode (Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, n.r.) a pus în mişcare libertatea fermierului pentru a decide la faţa locului ce trebuie să facă şi să intervină în interesul lui şi în interesul nostru, al ţării, pentru a putea avea o suprafaţă semănată cu grâu, iar producţia din anul următor să fie asigurata”, a spus el.
În opinia sa, al doilea instrument direct, ca răspuns la solicitările fermierilor a fost Hotărârea de Guvern pentru asigurarea accizei la motorină.
„Iată de ce ieri în şedinţa de Guvern, am prezentat proiectul de hotărâre care a fost aprobat imediat, iar domnul prim-ministru a dispus să fie în aceeaşi zi să se ocupe cei care asigură secretariatul de publicarea imediată a acestui act normativ, dată fiind situaţia din teren. Un lucru îmbucurător pentru mine: în prima şedinţă de Guvern să am această aprobare rapidă şi apariţia actului normativ aseară în Monitorul Oficial mi-a dat mie posibilitatea ca imediat să pun semnătura de un Ordin de ministru, care era actul subsecvent pentru a împlini juridic mecanismul, în aşa fel încât să putem porni la treabă, să repartizăm şi să ajungă banii la fermieri pentru motorină. Din informaţiile şi din activitatea zilnică şi din discuţia pe care am avut-o cu directorul general al APIA, domnul Adrian Pintea, care e lângă mine, dumnealui m-a asigurat şi ştiu că este capabilă instituţia dumnealui, să pornească plata efectivă imediat, în aşa fel încât în 2-3 zile aceste sume să ajungă la fermieri”, a concluzionat ministrul Agriculturii.