România a cheltuit 1,2% din PIB pentru protecţia mediului, în anul 2023 – date INS

Cheltuielile pentru protecţia mediului, la nivel naţional, au fost de 19,8 miliarde lei, în cursul anului 2023, echivalentul a 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 18 oct. 2024, 10:00
România a cheltuit 1,2% din PIB pentru protecţia mediului, în anul 2023 - date INS

Conform statisticii oficiale, în România, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi (70,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionării deşeurilor), iar cele mai mari investiţii pe acest segment s-au consemnat în domeniul gestionării apelor reziduale la producătorii nespecializaţi (53,1% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale), scrie Agerpres.

În general, în 2023, la nivel naţional, investiţiile pentru protecţia mediului au reprezentat 31,1% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului. Dintre acestea, investiţiile producătorilor nespecializaţi au cea mai mare pondere în total (41,9%), fiind urmate de investiţiile administraţiei publice (40,4%) şi de cele ale producătorilor specializaţi (17,7%).

Totodată, producătorii nespecializaţi au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului în sectorul „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” (27,4%), în sectorul „Captarea, tratarea şi distribuţia apei” (22,4%) şi în sectorul „Industria prelucrătoare” (20,8%).

Investiţiile alocate protecţiei mediului pe domeniul „Gestionarea apelor reziduale” au avut o valoare de 2,96 miliarde de lei, preţuri curente, urmate de domeniul „Gestionarea deşeurilor”, cu 1,94 miliarde de lei, preţuri curente.

De asemenea, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul „Gestionarea deşeurilor” (valoare de 12,21 miliarde de lei, preţuri curente) şi apoi cele din „Gestionarea apelor reziduale” (4,23 miliarde de lei, preţuri curente).

Datele INS relevă faptul că, în funcţie de categoriile de producători, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost raportate la producătorii specializaţi pentru domeniul „Gestionarea deşeurilor” (cu 95% din cheltuielile acestei categorii de producători).

În acelaşi timp, cheltuielile producătorilor nespecializaţi pentru domeniul „Gestionarea apelor reziduale” au reprezentat 41,8% din cheltuielile acestei categorii de producători (62,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu).

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica – O nouă linie electrică aeriană de înaltă tensiune, aproape finalizată
Transelectrica – O nouă linie electrică aeriană de înaltă tensiune, aproape finalizată
O nouă linie electrică aeriană de înaltă tensiune se află într-un stadiu avansat de execuţie, aceasta urmând să contribuie la evacuarea energiei produse în Hidrocentrala Porţile de Fier......
Retailerul de mobilă Casa Rusu, controlat de familia Rusu din Timișoara, intră în insolvență prin procedura simplificată, la cererea unei alte companii din grup
Retailerul de mobilă Casa Rusu, controlat de familia Rusu din Timișoara, intră în insolvență prin procedura simplificată, ...
Casa Rusu, compania care operează divizia de retail a grupului de mobilă Rus-Savitar, business creat în 1994 de familia ...
RetuRo – SGR: Rată de colectare a ambalajelor de peste 81%, în septembrie
RetuRo – SGR: Rată de colectare a ambalajelor de peste 81%, în septembrie
Peste 81% dintre ambalajele cu sigla "SGR" au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă ...
HiSky ajunge din urmă TAROM și anunță că va transporta anul acesta 1,9 milioane de pasageri
HiSky ajunge din urmă TAROM și anunță că va transporta anul acesta 1,9 milioane de pasageri
Compania aeriană HiSky anunță că va încheia 2024 cu 1,9 milioane de pasageri transportați, în creștere cu aproape ...