În această dispută, pretențiile Alpiq către Ministerul Energiei se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei.
”Justiția a dovedit că este imparțială și nu pot decât să felicit echipa din Ministerul Energiei care s-a luptat pentru a obține această decizie la ICSID. Aceasta înseamnă că aproape 2 miliarde de lei rămân în România”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Miza acestui proces a fost denunţarea de către Hidtroelectrica a unui contract mai vechi de furnizare de energie electrică, semnat în 2004, dar terminat de Hidtroelectrica după ce a intrat în insolvenţa.
Traderul a atacat decizia producătorului la instanţele din România dar a pierdut, şi a mers în arbitraj, la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor de pe lângă Banca Mondială, unde a solicitat daune de 450 de milioane de dolari.
Curtea de Apel Bucureşti a respins în 2016 respinge recursul Alpiq Romindustries împotriva sentinţei prin care Tribunalul Bucureşti i-a respins traderului contestaţia împotriva măsurii administratorului judiciar Euro Insol de denunţare a contractului de vânzare a energiei electrice nr. 39CE/29.11.2004, a informat acum doi ani Hidroelectrica.
Şi tribunalul arbitral a respins cererea Alpiq.