România a devenit exportator net de energie electrică, cu volume mari – producția a crescut, consumul a scăzut

În primele șase luni ale acestui an, România a devenit exportator net de energie electrică, pe fondul unui consum național în scădere și al unei producții în creștere, potrivit datelor Transelectrica. Exporturile au ajuns să reprezinte peste 10% din consum.
Mihai Nicuţ - mie, 16 aug. 2023, 12:59
România a devenit exportator net de energie electrică, cu volume mari – producția a crescut, consumul a scăzut

Producția netă de energie electrică a înregistrat o creștere de 5% în primele șase luni ale anului, ajungând la 28,3 TWh. Creșterea a survenit mai ales din cauza plusului din hidrocentrale – 11 TWh în șase luni față de 7,6 anul trecut (plus 44%), care a asigurat 39% din mixul național. Nuclearul a înregistrat o ușoară creștere, regenerabilele o ușoară scădere, iar centralele pe gaze și cărbune o scădere semnificativă, de aproape 2 TWh comparativ cu primele șase luni ale anului trecut. Mai jos, un grafic cu evoluția producției, pe surse de generare.

Consumul național de energie electrică a scăzut însă cu 8% față de primele șase luni din anul trecut.

“În semestrul I 2023, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi lunare cu valori cuprinse între 5,68% în luna februarie, respectiv 11,61% în luna ianuarie.

Scăderea consumului în trimestul I a fost influențată în mare parte de temperaturile medii lunare, care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se în general, peste normele climatologice. Un alt element care a condus la reducerea consumului național de energie electrică, îl reprezintă intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2022/1854 din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.

Acesta prevede la articolul 3, alin. 1, faptul că statele membre depun eforturi pentru a pune în aplicare  măsuri de reducere a consumului lunar brut total de energie electrică cu 10% față de media consumului brut de energie electrică din lunile corespunzătoare din perioada de referință.

Scăderea consumului înregistrat în trimestrul al II-lea a fost influențată în mare parte de contextul european, caracterizat de o încetinire a activităților economice, previziunile pentru România de creștere a PIB pentru primăvara 2023 fiind de 3,2 %, comparativ cu 4,7 % cât s-a înregistrat în perioada similară a anului anterior”, explică Transelectrica.

Ca atare, balanța SEN a devenit excedentară, în condițiile unei creșteri a exporturilor cu 88% față de primele șase luni ale anului trecut, până la 4,7 TWh. Importurile au scăzut cu 44%, până la doar 1,8 TWh. Așadar, în ceea ce privește schimburile fizice transfrontaliere, România a avut excedent în prinele șase luni, de 2,9 TWh de energie electrică, echivalentul a peste 11% din consumul intern net. Mai jos, ilustrarea grafică de la Transelectrica:

Puterea instalată îm SEN a continuat să scadă – pe fonul închiderii definitive a unor grupului termo cel mai probabil, iar plusul efectiv în regenerabil a fost neglijabil, în ciuda proiectelor de mii de MW care sunt în diverse stadii de avizare – doar 26 MW.

Astfel, la 30 iunie puterea brută instalată era de 18.255 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Congres PSD; Ciolacu: Instituţia prezidenţială nu e o agenţie de turism personală
Congres PSD; Ciolacu: Instituţia prezidenţială nu e o agenţie de turism personală
Partidul Social Democrat este pregătit să îşi asume un nou proiect politic pentru România şi să le propună românilor un nou model de preşedinte, a spus preşedintele formaţiunii, Marcel......
ANM: Valul de caniculă va persista sâmbătă şi duminică, pentru a treisprezecea zi consecutiv
ANM: Valul de caniculă va persista sâmbătă şi duminică, pentru a treisprezecea zi consecutiv
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, ce vizează ...
Anunț de la Hidroelectrica pentru toți clienții
Anunț de la Hidroelectrica pentru toți clienții
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din țară, dar și furnizor de energie electrică pentru mai mult de ...
UPDATE Congres PSD; Social-democraţii îşi aleg noua conducere; Marcel Ciolacu – singurul candidat la şefia partidului
UPDATE Congres PSD; Social-democraţii îşi aleg noua conducere; Marcel Ciolacu – singurul candidat la şefia partidului
Social-democraţii s-au întâlnit sâmbătă într-un Congres ordinar, pentru a-şi alege noua conducere, premierul Marcel ...