România a fost exportator net de energie electrică în ianuarie. Vântul a generat mai mult decât cărbunele
Producția totală de energie electrică a României a fost, în ianuarie, de circa 5,3 TWh, iar consumul net a fost de circa 4,57 TWh, potrivit datelor Transelectrica pentru prima lună a anului, ultimele disponibile.
În aceste condiții, și mai ales pe fondul consumului în scădere, România a fost exportatot net de energie electrică în prima lună a anului, cu un sold pozitiv export-import de 703 GWh, conform aceleiași surse.
Pe surse, dintre cei 5,3 TWh de electricitate produși în ianuarie, 954 GWh au fost produși de centrala nucleară, 1,52 TWh în hidrocentrale, 1,8 TWh în termocentrale (dintre care 587 în centralele pe lignit și doar 33 în grupurile pe huilă, iar restul în cele pe gaze), iar circa 1 TWh în regenerabil, dintre care 928 GWh în eolian, 40 GWh în centralele pe biomasă și 49 în fotovoltaic.
Așadar, în ianuarie, lună de iarnă când sistemul se bazează pe producția centralelor pe cărbune, pe fondul reducerii capacităților dar și a vântului relativ bun, centralele eoliene au produs mult mai mult decât termocentralele pe cărbune. Potivit datelor ANRE, puterea instalată în centralele eoliene în România este de 3.422 MW, iar cea a turbinelor eoliene de 3.014 MW.
În termeni de schimburi comerciale cu alte rețele, România a exportat aproape 1 TWh de energie (998 GWh) și a importat 296 GWh. Soldul pozitiv a fost înregistrat în schimburile cu toate rețelele vecine, cu excepția Ucrainei. Cel mai mult am exportatat în Bulgaria (375 GWh), iar cel mai mult am importat din Ucraina (115 GWh), potrivit datelor de bașanță ale Sistemului Energetic Național publicate de Transelecrica.