România a ieşit din clasamentul celor mai atractive pieţe pentru investiţii în energie regenerabilă

România a ieşit din clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, iar China şi India au devansat Statele Unite în acest top, reiese din raportul EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI), remis joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 25 mai 2017, 12:09
România a ieşit din clasamentul celor mai atractive pieţe pentru investiţii în energie regenerabilă

Potrivit raportului, această coborâre a SUA, pe locul al treilea, are loc pentru prima dată din 2015 şi este o consecinţă a schimbărilor de politici sub noua administraţie americană.

Pe de altă parte, Kazahstanul (locul 37), Panama (locul 38) şi Republica Dominicană (locul 39) au intrat pentru prima dată în acest clasament.

‘Nu ne aşteptăm la ascensiuni ale României în clasamentul mondial al atractivităţii, după încheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile şi în absenţa unei decizii privind un eventual sprijin pentru producţia descentralizată, ce ar folosi în special panouri solare pe acoperişuri. Adoptarea unui plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic românesc pare să aibă nevoie să digere injecţia masivă de capacităţi de producţie necontrolabile puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016, înainte de a permite din punct de vedere tehnic o nouă etapă de expansiune’, a declarat Alexandru-Valeriu Binig, partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

Conform raportului, dispoziţiile executive ale guvernului american (renunţarea la multe dintre politicile administraţiei precedente legate de schimbarea climatică, revigorarea industriei cărbunelui şi revizuirea programului Clean Power Plan) au alimentat scăderea atractivităţii pieţei americane în atragerea de investiţii în proiecte de energie regenerabilă.

‘Schimbările din cadrul acestui index ilustrează influenţa pe care o poate exercita politica asupra investiţiilor şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă. Susţinerea politică şi o viziune pe termen lung sunt esenţiale pentru asigurarea unui viitor energetic curat’, a afirmat Ben Warren, EY Global Power & Utilities Corporate Finance Leader şi redactor-şef RECAI.

În China, Administraţia Naţională pentru Energie (NEA) a anunţat în ianuarie 2017 că va cheltui 363 miliarde de dolari pentru dezvoltarea capacităţii de producţie de energie din surse regenerabile până în 2020. Prin această investiţie, îşi propune ca jumătate din întreaga capacitate energetică nouă să provină din surse regenerabile şi să creeze 13 milioane de locuri de muncă, conform planului NEA.

India şi-a continuat ascensiunea în cadrul clasamentului, ocupând a doua poziţie, ca urmare a programului guvernamental de construire a 175 GW în capacitate de producere a electricităţii din surse regenerabile, urmând ca procentul capacităţii instalate bazate pe surse regenerabile din puterea totală instalată să ajungă la 40% în 2040. În ultimii trei ani, India a adăugat peste 10GW capacităţi de producţie în energie solară – începând de la o bază modestă de 2,6 GW în 2014.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.

Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. EY are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...