România a ieșit pe piețele externe să se împrumute în euro, pentru prima dată cu obligațiuni verzi

România a ieșit pentru a doua oara pe piețele externe să se împrumute în valută, inclusiv cu o emisiune de obligațiuni verzi, primul astfel de împrumut pentru statul român. Ministerul Finanțelor vinde obligațiuni în euro pe 7 ani și pe 12 ani.
Ion Dobreanu - joi, 15 feb. 2024, 14:20
România a ieșit pe piețele externe să se împrumute în euro, pentru prima dată cu obligațiuni verzi

România a lansat, joi, prima sa emisiune de obligaţiuni verzi, o măsură care era aşteptată de mult şi vizează diversificarea bazei de investitori în contextul cererii în creştere pentru obligaţiunile verzi, anunţă Reuters citat de Agerpres.

Obligaţiunile verzi pe 12 ani au un spread de 345 puncte de bază peste mid-swaps, iar preţul final ar urma să fie fixat joi seara.

În paralel, România emite şi obligaţiuni convenţionale pe şapte ani, iar ofertele pentru cele două tipuri de obligaţiuni au depăşit 10 miliarde de euro.

România a petrecut mai mult de un an cu pregătirea cadrului necesar pentru emiterea de obligaţiuni verzi, iar şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, a declarat în luna decembrie că România are de gând să emită primele sale obligaţiuni verzi în prima jumătate a lui 2024.

De asemenea, Ştefan Nanu a precizat că România intenţionează să devină un emitent anual frecvent de obligaţiuni verzi şi că va încerca să menţină emisiunile la un volum mic.

România, ţară care are deja mai multe proiecte de energie regenerabile pregătite pentru a beneficia de finanţare de la UE, va utiliza cadrul pentru obligaţiunile verzi pentru a finanţa proiecte în domeniul transportului ecologic, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi reîmpăduriri, printre altele.

Oficialii care se ocupă cu administrarea datoriei statului au de gând ca în acest an să reducă emisiunile nete de eurobonduri până la 6 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde de euro în 2023. În paralel, Guvernul de la Bucureşti vrea să reducă deficitul bugetar, până la 5% din PIB, de la 5,7% din PIB anul trecut.

Finanţele au vândut în luna ianuarie semnificativ mai multe obligaţiuni guvernamentale decât era programat, inclusiv eurobonduri cu maturitatea în 2029 şi 2034 cu o valoare de patru miliarde de dolari, profitând de cererea solidă care există în Europa.

Toate cele trei mari agenţii de rating atribuie României cea mai mică notă din categoria „investment grade”, însoţită de o perspectivă stabilă.

Obligațiunile pe 12 ani au fost cotate cotate în deschidere la rata midswap (MS) + 345 puncte de bază, iar cele pe 7 ani la MS + 305 puncte de bază, potrivit Bloomberg. Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste, HSBC, JPM și Societe Generale. Costurile de împrumut anunțate în deschiderea emisiunii sunt orientative și vor fi, probabil, reduse pe parcursul zilei. (MS se situează, la acest moment, la 2,67% pentru 7 ani și la 2,71% pentru 12 ani).
Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Lucrările la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului vor fi reluate, după ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat joi în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă......
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 ...
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...