România a început să exporte gaze în Ungaria
Pentru prima dată din vara anului 2018, din România s-au exportat gaze către Ungaria, prin punctul de la Csanadpalota, potrivit datelor ENTSO-G, Asociația Europeană a Operatorilor de Transport din Europa. Importurile s-au făcut în data de 13 septembrie și 14 septembrie și nu sunt extrem de mari (4,75 GWh în acea zi și 5,08 GWh în următoarea).
Este însă un eveniment notabil, în condițiile în care prin această rută nu s-au mai exporat o moleculă de gaz din august 2018.
Situația poate fi explicată prin schimbările care au avut loc pe piața gazelor în ultimul timp, astfel că gazul românesc, care, anterior, era mai scump decât cel de hub (Baumgarten – Central European Gas Hub) s-a apropiat ca preț, ba chiar au coborât. Ca atare, dacă în trecut era avantajos să aduci gaze în România, pentru a le vinde aici cu profit, acum situația s-a inversat, și devine profitabil să vinzi gaze românești pe piețele din Vest.
Potrivit unor calcule făcute de Profit.ro, dacă la hub-ul vienez gazul cu livrare în al patrulea trimestru al anului costă echivalentul a 60.7 lei, acum, prețul la care se vinde acest contract la Bursa Română de Mărfuri este de 55,17 lei. Situația este aceeași și pentru livrările forward aferente sezonului rece: preț mediu în România 58 de lei, preț CEGH 63 de lei.
Așadar, și pe fondul faptului că depozitele de gaze din România sunt aproape pline (89,2% acum), este posibil ca exporturile de gaze să continue, pe fondul acestui diferențial de preț.
Pe de altă parte, de mai multă vreme se constată o reducere a utilizării conductei de la granița României cu Ungaria, o rută prin care, după cum am spus, se făcea import de gaze în România, tot din cauza prețului. Potrivit datelor MEKH, în iulie (ultimele date disponibile), conducta spre România a fost folosită în procent de 55% față de nominalizări, adică s-au transportat 1,1 TWh de gaze naturale. Mult mai puțin decât în luna iunie, când procentul a fost de 85% și s-au transportat 1,64 TWh de gaze naturale. Potrivit celor de la Profit, care citează tot date ENTSO-G, în august a fost la fel, iar în spetmebrie s-a ajuns la zero.
Cine a exportat?
Nu există încă date publice referitoare la cine a exportat, și vom reveni cu un material pe această temă. Este însă aproape sigur că este vorba despre gaz românesc, produs de Romgaz, companie care a suferit pe fondul prăbușirii prețurilor la gaze din perioada verii și care, acum, pe fondul creșterii prețurilor de hub, implicit ale creșterii prețurilor la gazele de import, și-a crescut producția.
Luna septembrie a adus o creștere de circa 10% a producției interne de gaze și o reducere semnificativă a importurilor. Potrivit datelor Transgaz, producția locală a urcat de la circa 230.000 de MWh zilnic, în august, la 250-255.000 de MWh, în prezent. Romgaz spune că ea este responsabilă, exclusiv, pentru această creștere.
„Începând cu luna septembrie, prețurile în piață regională au crescut peste nivelul care reprezenta pentru Romgaz break-even(nivelul de renatbilitate – n.r.). Astfel, piață internă, urmând acest trend, a oferti Romgaz posibilitatea de a vinde cantități mari, începând cu septembrie. Răspunzând acestei cereri, producția a crescut, până la nivelul potențialului. Piață se pregătește de începerea sezonului rece, cererea timpurie fiind deterrminata de estimarea că prețurile vor crește”, a declarant, pentru Cotidianul.ro, Adrian Volintiru, director Romgaz.