România a intrat în rândurile producătorilor de vinuri de calitate

Economica.net
06 04. 2012
wine_bottle_sizes_4_54438600

‘Calitatea vinului românesc începe să fie deosebită. Putem crea şi putem concura cu mari parteneri, cu mari producători cu experienţă, cu tradiţie. (…) Dacă acum 7-8 ani, trebuia să schimbi mai multe restaurante ca să găseşti un vin din România – şi nu găseai un vin bun, astăzi găseşti 8-10 soiuri bune într-un restaurant, iar asta trebuie să fie o mare mândrie pentru noi, toţi românii. Vinul este un aliment, cel mai mare dar pe care ni l-a dat natura’, a declarat deputatul Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

La rândul său, fostul ministru al Agriculturii, deputatul Valeriu Tabără, a arătat că viticultura s-a evidenţiat în agricultura românească, toate fondurile europene disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru domeniul viticol fiind absorbite.

‘Viticultura se evidenţiază în agricultura românească din ultimii ani. În PNDR vinul şi vinificaţia sunt la loc de frunte prin tot ceea ce a însemnat absorbţia de fonduri europene. Din cele 42 de milioane de euro care s-au acordat anual, toţi banii au fost folosiţi’, a spus Valeriu Tabără, menţionând că fondurile pe acest au fost deja epuizate.

În opinia sa, în România au apărut producători extrem de valoroşi, iar piaţa vinului s-a diversificat. ‘Calitatea vinurilor româneşti nu se mai pune în discuţie, în acest moment. Există foarte multe branduri care intră în categoria ‘premium’. În acelaşi timp, calitativ şi cantitativ, ele corespund din toate punctele de vedere’, a subliniat fostul ministru al Agriculturii.

La actuala ediţie a Salonului ‘VinVest’ sunt reunite 146 de firme şi instituţii de profil cu scopul promovării vinurilor de calitate. Dintre participanţi, 23 sunt producători de vin, iar 24 se ocupă cu distribuţia sau serviciile conexe din industria vinului.

Ediţia din acest an a ‘VinVest’ reprezentă un succes, susţine organizatorul manifestării, Lucia Pârvu, vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi de Vinuri din România (ADAR). Ea a precizat că interesul producătorilor şi distribuitorilor de vinuri pentru acest salon internaţional este în creştere, de la an la an, motiv pentru care s-a făcut o selecţie riguroasă a participanţilor, iar unele solicitări chiar au fost refuzate.

‘Salonul ‘VinVest’ a crescut în fiecare an. Am pus accentul pe calitatea vinurilor şi pe industria vitivinicolă. Suntem o ţară producătoare de vinuri de calitate şi ne dorim ca vinul românesc să fie ambasadorul României, mai ales că ne aflăm la un salon internaţional de vinuri’, a precizat organizatorul VinVest.

Cea de-a IX ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VinVest se desfăşoară, în perioada 6-8 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara, al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Timişoara. Alături de producători de marcă din România, în cadrul salonului expun reprezentanţi ai industriei vitivinicole din Spania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Italia, Franţa, Germania, Australia.