Analiştii băncilor cred că România a intrat într-un nou ciclu de creştere economică. Creşte presiunea pe angajatori

04 05. 2015
calcul_audit_prognoza__plan_82435700

„Semnalele de accelerare a economiei pe termen scurt și de intrare într-un nou ciclu economic” i-au încurajat pe analiştii Băncii Transilvania să estimeze o scădere a ratei medii a şomajului, până la la 5,4% în 2017.

La rândul lor,  analiştii Erste Group Research au corectat recent, în sens pozitiv, estimarea de creştere a PIB în 2015: de la 2,2% cât prevedeau la începutul anului, la 2,8% în prezent. Erste se pune de acord cu prognoza Comisiei Europene şi FMI, care văd o creştere a PIB cu 2,7% în 2015.

Cea mai recentă estimare a Erste, deşi mai bună decât cea anterioară, este însoţită de menţiunea unor riscuri bugetare mai mari, cauzate de scăderea TVA. „Consumul privat va creşte uşor, datorită puterii de cumpărare mai mari a populaţiei, de îndată ce, în a doua jumătate a anului s-ar putea înregistra scăderea sub zero a inflaţiei”, se arată într-un raport Erste emis luni.

„Da. Cred că România a intrat într-un nou ciclu economic”, confirmă şi Simion Tihon, broker la Prime Transaction. „Îndrăzneam să spunem asta chiar de la finalul anului 2013„, aminteşte brokerul.

Migraţia şomerilor

Rata şomajului ar urma să fie de 6,2% în 2015 şi 5,8% în 2016, printre cauzele probabile ale scăderii numărându-se şi fenomenul „intensificării fluxurilor de migrație a populației active (intrări și ieșiri), în contextul evoluțiilor regionale”, spune Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania într-un raport emis luni.

Totodată, „mix-ul intern de politici economice (politică monetară relaxată, politică fiscal-bugetară orientată spre reducerea taxării indirecte)”, ar putea avea un „impact favorabil pentru investițiile productive”.

Este mai probabil, însă, ca şomerii, înregistraţi sau nu oficial, să nu mai aibă răbdare.

Efecte pe Bursă

Pe de altă parte, „rata şomajului, avansul PIB (poate deocamdată modest), exporturile şi altele susţin faptul că am trecut într-o nouă etapă, semnalată pe Bursă. Indicele de referinţă BET a crescut în 2013 cu 26,1%. E drept că, deocamdată, acest nou ciclu nu este foarte clar resimţit. Există încă o aversiune la risc, iar ieftinirea banilor implică efecte, care nu se pot vedea peste noapte”, spune brokerul de la Prime Transction, interesat de efectele asupra pieţei de capital.

Analiştii Erste descriu un peisaj mai puţin optimist, din cauza „istoricului sărac al investiţiilor (publice) din ultimii doi ani. Continuăm să pândim orice semnal din economia reală, care ar putea  avea un impact semnificativ asupra perspectivelor de investiţie”.