Misiunea de livrare se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, pe ruta București – Chișinău și retur. Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vine că parte a pachetului de sprijin anunțat de Președintele României Klaus Iohannis cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău. Președintele a promis pentru Republica Molodva un sprijin total de cel puțin 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.
Acest transport are loc după ce pe 27 februarie 2021, alte 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca au fost acordate Republicii Moldova.
„România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova” se mai specifică în comunicat.
La dată de 4 februarie 2021, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea să de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Republica Moldova pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere susținerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Dozele de vaccin anti COVID-19, acordate cu titlu gratuit, că ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.