Detaliile tranzacţiei urmează să fie anunţate în cursul zilei de marţi.
România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s şi de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s şi Fitch.
Analiştii apreciază că obligaţiunile României sunt parţial protejate de creşterea încrederii investitorilor în gradul de îndatorare al ţării, mai scăzut decât în multe alte state din UE. Estimările Comisiei Europene arată că, în acest an, nivelul datoriei României va fi de 40% din PIB, faţă de 42% din PIB în Suedia, 75% din PIB în Germania, 80% din PIB în Ungaria şi o medie de 96% din PIB în zona euro.
Guvernul român intenţionează să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, într-un interviu citat de Bloomberg. Anterior, directorul general al Trezoreriei statului, Diana Popescu, declara că vânzarea era programată la finele anului.
Potrivit analiştilor, decizia autorităţilor de a urgenta planurile privind accesarea pieţelor internaţionale a fost determinată de teama ca sentimentul investitorilor să nu se deterioreze după alegerile prezidenţiale de luna viitoare.
‘Riscurile apărute de pe urma alegerilor i-au determinat să ia în considerare accelerarea procedurilor’, a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.
Săptămâna trecută, randamentul pentru eurobondurile româneşti cu maturitatea în luna aprilie 2024 se situa la 2,71%, în apropiere de minimul record de 2,66% înregistrat în urmă cu şapte săptămâni.