România a obţinut prelungirea perioadei de tranziţie pentru exportul de miere în China

Economica.net
15 06. 2017
raw_miel_04601900

O delegaţie a ANSVSA, condusă de preşedintele instituţiei, Geronimo Brănescu, a participat la cea de a doua ediţie a ‘Conferinţei pentru controlul calităţii, inspecţiei şi carantinei’, desfăşurată la Ningbo în Republica Populară Chineză.

Unul dintre punctele centrale ale evenimentului a fost concretizarea discuţiilor bilaterale purtate cu oficiali ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) prin semnarea de către preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu şi de către Vice Ministrul LI Yuanping, a Protocolului tehnic pentru exportul de material seminal bovin.

‘Un progres notabil a fost înregistrat în ceea ce priveşte mierea, în sensul în care s-a obţinut prelungirea perioadei de tranziţie pentru export (care s-ar fi încheiat în luna iulie a acestui an) până la perfectarea formalităţilor prealabile semnării unui protocol. De asemenea, negocierile privind alte teme de interes, cum sunt exportul de lucernă şi cel de carne de pasăre au avansat considerabil’, se arată în comunicatul ANSVSA.

În ceea ce priveşte lucerna, au fost agreate de partea chineză condiţiile sanitare veterinare pentru export, iar pentru carnea de pasăre a fost transmis chestionarul solicitat de partea chineză, urmând ca după evaluarea acestuia, o misiune de evaluare a specialiştilor AQSIQ să viziteze România, pentru a verifica şi aproba unităţile care doresc să exporte.

De asemenea, în cadrul ceremoniei de lansare a Platformei informatice pentru zona pilot de cooperare şi facilitare a comerţului dintre Republica Populară Chineză şi ţările Europei Centrale şi de Est, România, prin preşedintele ANSVSA, a fost invitată să participe la activarea oficială a Platformei, în semn de consideraţie pentru ţara noastră, care este membru fondator al ‘Grupului 16 + 1’.

‘Îmbunătăţirea mecanismelor de coordonare vamale şi de carantină, dezvoltarea comerţului electronic transfrontalier, sunt factori care vor impulsiona dezvoltarea relaţiilor de export – import pe această rută comercială. Este o oportunitate pentru ţara noastră, iar ANSVSA va face toate eforturile ncesare pentru a valorifica această conjunctură favorabilă’, a declarat Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA.

‘Grupul 16 +1’ este un mecanism de cooperare dintre Republica Populară Chineză şi 16 ţări din Europa Centrală şi de Est (dintre care 11 sunt membri ai UE), lansat de partea chineză în 2011, cu obiectivul de a impulsiona colaborarea în diverse domenii, precum: economia, comerţul, investiţiile, cultura, educaţia, turismul ş.a., cu rezultate benefice asupra intensificării interacţiunii economice dintre cele două zone.