România a primit acordul Comisiei Europene să interzică importul de cereale din Ucraina

28 04. 2023
Janusz Wojciechowski

Măsurile se vor aplica la grâu, porumb, rapiţă, seminţe şi ulei de floarea soarelui şi vor fi în vigoare până la data de 5 iunie, cu posibilitatea de a fi extinse până la finele anului, le-a spus vineri jurnaliştilor comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (foto). Acesta a adăugat că tranzitul de produse alimentare din Ucraina spre alte state membre va continua.

Decizia a fost salutată de premierul polonez Mateusz Morawieck.

„Aceasta este o mare realizare pentru Polonia, care a fost țara lider în realizarea acestor soluții”, a spus Wojciechowski, citat de Polsat. „Este un succes și pentru alte țări afectate de situația de pe piața cerealelor și, cred, un succes pentru Uniunea Europeană.”

Uniunea Europeană nu a putut „acționa preventiv”, a remarcat Wojciechowski. „Piața liberă este un principiu fundamental al UE, [și] a nu interveni în această piață cât mai mult timp posibil este și principiul UE… Acțiunile sunt posibile numai atunci când se confirmă tulburări grave ale pieței”, a mai spus el, relatează publicația Notesfrompoland.com.

Celelalte opt tipuri de produse agricole din Ucraina pe care Polonia le-a interzis anterior, inclusiv păsări de curte, ouă, miere și lapte, vor fi investigate de Comisia Europeană pentru a stabili dacă destabilizază piața comună.

Între timp, Comisia va pregăti un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro vor fi alocate Poloniei, relatează TVN24.

În această după-amiază, Morawiecki a confirmat, de asemenea, că guvernul a „finalizat acordurile cu Uniunea Europeană privind interzicerea importurilor de produse agricole”.

„Mă bucur că vocea noastră puternică – vocea a cinci țări, pentru că am construit o coaliție de țări care vorbesc cu o singură voce pe flancul estic al NATO, a fost auzită în UE”, a adăugat el, citat de site-ul de știri Wirtualna Polska.

Morawiecki a confirmat, de asemenea, că Polonia va depune o cerere pentru ca Comisia Europeană să examineze potențialele încălcări ale pieței referitoare la păsările de curte, ouăle și produsele lactate, relatează Agenția de Presă Poloneză (PAP).

La începutul acestei luni, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale din Ucraina, pe motiv că un aflux de cereale ieftine din Ucraina ameninţă veniturile fermierilor lor. România s-a abţinut să interzică importurile de cereale din Ucraina, dar a precizat că va adopta restricţiile care vor fi convenite în cadrul unui acord mai amplu la nivel UE.

Interdicţiile cu caracter unilateral adoptate de Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au fost criticate de Bruxelles, care a apreciat că acestea ar putea încălca politica comercială a blocului comunitar. În timp ce în Europa de Est tranzitul cerealelor din Ucraina a pus noi presiuni asupra sectorului de logistică, la nivel global preţurile la cereale au scăzut ca urmare a unor recolte mari într-o serie de producători importanţi precum Rusia şi Australia.

Fermierii sunt o categorie importantă de alegători pentru partidele politice din Polonia înaintea alegerilor parlamentare din luna octombrie. Decizia autorităţilor de la Varşovia de a interzice importurile de cereale din Ucraina a fost o surpriză, în contextul în care Polonia a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei de la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie 2022.