El a menţionat că acesta reprezintă unul dintre amendamentele sale la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind normele comune în domeniul aviaţiei civile.
‘Astăzi este ridicol să căutăm registrele de zbor pe fundul mării. Trebuie ca datele de la bord să fie transmise la sol în timp real, iar acest lucru ar putea salva vieţi, pentru că vom şti în secunda doi unde a căzut un avion. Cred că acest lucru se poate face. Vor fi discuţii cine va avea baza de date, cine o va utiliza, însă aceste lucruri pot fi reglementate, nu reprezintă o problemă’, a spus Marinescu, într-o dezbatere pe tema siguranţei în aviaţie, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România.
El a adăugat că o altă propunere importantă a sa se referă la continuitatea serviciilor, respectiv posibilitatea ca pasagerii să poată călători fără să mai aibă de suferit în urma unei greve sau a unei defecţiuni tehnice.
‘Continuitatea serviciilor trebuie asigurată. Pasagerul cu copii mici după el nu e vinovat că cineva face grevă sau că s-a stricat un echipament. Tehnic, este absolut posibil, doar trebuie să existe nişte reglementări legate de asigurarea serviciului minim de către vecini. Se pot rezolva orice implicaţii legale’, a continuat parlamentarul european.
Potrivit acestuia, un alt capitol important este legat de certificarea echipamentelor, care înseamnă practic siguranţa că toate echipamentele certificate contribuie la siguranţa pasagerilor.
În opinia lui Marinescu, regulamentul care se află în discuţii la Bruxelles trebuie să aibă în centrul său pasagerul şi siguranţa acestuia.
‘Potrivit unora, cei mai importanţi sunt controlorii, potrivit altora, cele mai importante sunt companiile, însă toţi sunt la fel de importanţi. Foarte puţini vorbesc, însă, de cel mai important actor cu adevărat, care este pasagerul. Nu uitaţi că pasagerul plăteşte toată această industrie, inclusiv administraţia. Se plătesc anual 8 miliarde de euro taxe de survol la statele membre şi la Eurocontrol. Să ne amintim că în timpul crizei, când numărul pasagerilor s-a diminuat, industria a avut probleme’, a susţinut europarlamentarul.
El a adăugat că propunerea de regulament se află la Parlamentul European şi au fost depuse peste 1.100 de amendamente, peste 300 dintre acestea fiind amendamentele sale.
‘Este falsă ideea că Uniunea Europeană ne obligă sau ne impune ceva. Comisia Europeană suntem tot noi, statele membre. O lege, când vine de la Bruxelles, ea a fost votată de toate statele membre. În cadrul Comisiei Europene, orice comisar se poate opune unei anumite legi’, a ţinut să sublinieze Marinescu.