Cu toate acestea, comparativ cu primul trimestru al acestui an, România a reuşit cea mai mare reducere a deficitului guvernamental din UE, de la 3,7% din PIB în T1 la 2,2% din PIB în T2, adică o scădere de 1,5 puncte procentuale.
Comparativ, deficitul guvernamental a scăzut până la 0,1% din PIB în zona euro în trimestrul al doilea, de la un deficit de 0,2% din PIB în primul trimestru, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut de la 0,5% din PIB până la 0,3% din PIB.
De asemenea, Eurostat a informat că, la finele celui de al doilea trimestru al acestui an, datoria guvernamentală în zona euro a scăzut până la 86,3% din PIB, de la 86,9% din PIB la finele primul trimestru. În Uniunea Europeană datoria guvernamentală s-a redus de la 81,5% din PIB, până la 81% din PIB.
Statele membre cu cea mai mică datorie guvernamentală erau: Estonia (8,3% din PIB), Luxemburg (22% din PIB), Bulgaria (23,8% din PIB) şi România (34,1% din PIB).
În ceea ce priveşte România, cele mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) arată că execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 14,6 miliarde lei, respectiv 1,54% din PIB, mai mult decât dublu faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB).