România a scăpat de plata unei daune de 185 de milioane de dolari

The Rompetrol Group a cerut ca România să fie obligată la plata de daune în sumă totală de peste 185 de milioane dolari, dar cererea a fost respinsă de Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din Washington, a anunţat, marţi, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
AGERPRES - mar, 07 mai 2013, 15:09
România a scăpat de plata unei daune de 185 de milioane de dolari

Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despăgubire, precizează MFP.

Potrivit Hotărârii arbitrale pronunţate, a fost respinsă atât cererea pentru daune materiale, în valoare de 139,385 milioane de dolari, cât şi cererea de daune morale, în valoare de 46 milioane dolari.

Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia că dovezile prezentate de reclamant nu susţin cerea pentru constatarea unei campanii de hărţuire organizate de statul român, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

De asemenea, potrivit sursei citate, autorităţile fiscale nu au acţionat într-o manieră opresivă împotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa, nici dacă se are în vedere o apreciere absolută, nici prin comparaţie cu alte societăţi comerciale.

‘Tribunalul arbitral a constatat o încălcare limitată a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului străin în ceea ce priveşte pretenţia reclamantului privind modul de comportament al procurorilor. Deşi nu s-a reţinut că un anume act individual din cele efectuate de procurori ar fi încălcat, prin el însuşi, Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, Tribunalul Arbitral a considerat că procurorii ar fi trebuit să aibă în vedere protejarea interesului investitorului străin şi să ia măsurile necesare pentru a evita, minimiza sau atenua posibilitatea de a se aduce daune acestui investitor. Tribunalul Arbitral a reţinut însă că reclamantul nu a dovedit că ar fi suferit un prejudiciu ca urmare a acestor acţiuni ale procurorilor. În consecinţă, Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despăgubire’, este menţionat în comunicat.

În data de 20 decembrie 2005, Secretariatul General al Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (CIRDI) a primit cererea de arbitraj formulată de The Rompetrol Group N.V., persoană juridică înregistrată în Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), împotriva României.

În motivarea cererii de arbitraj, se susţinea că The Rompetrol Group N.V. şi managementul său au fost ţinta unei hărţuiri din partea autorităţilor publice române, devenind victimele unui tratament ostil, discriminatoriu şi arbitrar din partea unor persoane publice (oficiale) şi instituţii publice din România, motiv pentru care investiţia sa în sectorul petrolier din România ar fi fost grav afectată.

Reclamanta a invocat încălcarea de către România a prevederilor Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, ratificat prin Legea nr.114/1994, sens în care a solicitat despăgubiri materiale în valoare de 139,385 milioane dolari şi despăgubiri morale în cuantum de 46 milioane dolari.

Decizia Rompetrol de la momentul respectiv a fost determinată de faptul că, la începutul lunii decembrie a anului 2005, Guvernul a respins cererile de despăgubire formulate de TRG cu privire la pierderile înregistrate ”ca urmare a permanentei hărţuiri judiciare şi administrative la care a fost supusă atât compania, cât şi unii dintre directorii acesteia, de instituţiile de stat şi de reprezentanţii procuraturii, pe parcursul ultimilor doi ani”. La momentul acela, TRG susţinea că ”a înregistrat serioase pierderi financiare, estimate în prezent la peste 100 milioane dolari şi că atât investigaţiile cât şi acuzele aduse sunt nefondate şi au la bază motivaţii politice”.

România a aderat la Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, prin Decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România. Ca urmare a acestei aderări, România a acceptat ca diferendele de ordin juridic între un stat contractant (o anumită colectivitate publică sau un anume organism dependent de acesta) şi persoana unui alt stat contractant, care sunt în relaţie directă cu o investiţie, să fie supuse competenţei Curţii de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Discuțiile dintre Ucraina și SUA asupra exploatării resurselor strategice ale Ucrainei se derulează constructiv
Discuțiile dintre Ucraina și SUA asupra exploatării resurselor strategice ale Ucrainei se derulează constructiv
Negocierile dintre Ucraina și Statele Unite privind un acord de exploatare a resurselor minerale strategice ale Ucrainei se desfășoară în mod constructiv, a declarat luni pentru AFP un oficial......
Tesla nu mai acceptă comenzi în China pentru vehiculele asamblate în SUA
Tesla nu mai acceptă comenzi în China pentru vehiculele asamblate în SUA
Producătorul american de mașini electrice Tesla Inc. nu mai acceptă comenzi în China pentru sedanul Model S și crossover-ul ...
Trump pregătește introducerea de taxe vamale pentru produse farmaceutice și semiconductori
Trump pregătește introducerea de taxe vamale pentru produse farmaceutice și semiconductori
Ministerul american al comerțului a deschis luni o anchetă pentru a determina efectele asupra securității naționale ...
Azi, oficiali ai statului român se vor întâlni cu cei 8 membri ai delegației americane
Azi, oficiali ai statului român se vor întâlni cu cei 8 membri ai delegației americane
O delegație formată din opt membri ai Congresului SUA, democrați și republicani, condusă de Vern Buchanan, se va întâlni ...