România a solicitat CE posibilitatea de a transfera un procentaj mai mare de 3% între axele PNDR
„Am cerut Comisiei Europene posibilitatea de transfera mai mult de 3% din fondurile europene între axele de finanţare, iar, dacă vom obţine acordul, împreună cu prelungirea de şase luni, până în iunie 2016, a termenului de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, înseamnă că vom putea face plăţi pe agromediu din banii actuali încă o jumătate de an. Cred că este normal să poţi avea mobilitate, să poţi muta banii unde este nevoie şi să poţi face absorbţie cât de mult poţi. Deocamdată, doar România a cerut creşterea procentajului de transfer între axele de finanţare, însă cred că şi celelalte ţări o vor face”, a spus Turtoi.
Acesta a precizat că, deocamdată, solicitările României sunt în discuţie la Comisia Europeană pentru că este nevoie de emiterea unui regulament.
„Pentru prelungirea termenului de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sunt de acord 17 din 27 de ţări, dar trebuie să fie un acord multifond din partea comisarilor care dispun de fonduri europene. Comisarul nostru (Phil Hogan – comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală – n. r.) este de acord, dar mai este nevoie de încă doi comisari”, a explicat Turtoi.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a fost notificat în data de 20 aprilie de către ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul României ca termenul de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007 – 2013 să fie prelungit cu şase luni, după data de 31 decembrie 2015.
Posibilitatea de a prelungi acest termen cu şase luni ar permite României să ajungă la un procentaj cât mai bun de absorbţie al fondurilor europene.
Proiectele de investiţii realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii româneşti în exerciţiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2.
Potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), plăţile totale efectuate până în prezent din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 au depăşit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii şi pentru decontarea plăţilor directe către fermieri, iar România a ajuns la un gradul de absorbţie al fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală de peste 84%.
Valoarea totală a PNDR 2007 – 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocaţi proiectelor de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.