România a transmis miercuri Comisiei Europene Planul de Urgenţă privind aprovizionarea cu gaze naturale

Economica.net
18 06. 2015
gaze_4344566532_61383200_64664700

Precizarea Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) vine în contextul în care Executivul comunitar a decis, joi, să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a adoptat un plan de urgenţă în temeiul regulamentului menţionat privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Ministerul Energiei va adopta forma finală a Planului de Urgenţă după primirea răspunsurilor din partea Comisiei Europene iar ulterior va face public documentul.

‘În data de 17 iunie 2015, elaborarea Planului de Urgenţă a fost finalizată de către MEIMMMA, iar documentul a fost transmis Comisiei Europene. Totodată, au fost notificate şi Autorităţile Competente din Ungaria şi din Bulgaria, în scopul consultării acestora, conform procedurii impuse de prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010. Ulterior primirii răspunsurilor din partea Comisiei Europene precum şi din partea autorităţilor competente din ţările vecine menţionate, Ministerul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri va adopta forma finală a Planului de Urgenţă şi îl va face public, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010’, se menţionează în comunicatul ministerului remis AGERPRES.

MEIMMMA precizează că, în România, consumatorii protejaţi sunt reprezentaţi de categoria consumatorilor casnici racordaţi la un sistem de distribuţie, iar în conformitate cu prevederile din Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, producătorii de gaze naturale au obligaţia să pună cu prioritate la dispoziţia furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie, necesare acoperirii consumului clienţilor casnici.

‘În prezent, ponderea producţiei interne în total consum este de aproximativ 90% şi sunt în vigoare prevederi legale privind obligaţia de constituire a unor stocuri obligatorii de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană, pentru a fi utilizate în perioada de iarnă, iar suplimentar faţă de cele menţionate, Planul de Urgenţă cuprinde măsuri menite să întărească securitatea aprovizionării cu gaze naturale, în special pentru consumatorii protejaţi. În ţara noastră, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejaţi este garantată şi, pe cale de consecinţă, asigurată’, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Regulamentul Uniunii Europene nr. 994/2010, art. 4, aliniatul 1) impune ca autoritatea competentă a fiecărui stat să elaboreze un Plan de Urgenţă care să conţină măsurile adecvate pentru eliminarea sau limitarea efectelor cauzate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale, în situaţii de necesitate. În România, atribuţia punerii în aplicare a Regulamentului anterior menţionat revine MEIMMMA, în calitate de autoritate competentă, potrivit prevederilor art. 102 lit. l) din Legea 123/2012.

Regulamentul (UE) nr. 994/2010 are ca obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face faţă unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre trebuie să elaboreze, printre altele, planuri de urgenţă şi să le notifice Comisiei Europene. Un plan de urgenţă stabileşte măsurile şi procedurile care intră în vigoare în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze şi care sunt bine coordonate cu statele membre vecine. Statele membre au avut obligaţia de a adopta aceste planuri până la data de 3 decembrie 2012. 

În noiembrie 2013, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere deoarece nu a adoptat un plan naţional de urgenţă. În noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece România era încă în neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze. Planul de urgenţă încă nu a fost adoptat şi acest lucru poate afecta capacitatea României de a face faţă unei posibile situaţii de criză.