România a urcat şase poziţii şi ocupă locul 42 din 128 de state în Indexul Inovării Globale 2017

Economica.net
15 06. 2017
innovation_index_69125800

Chiar dacă a urcat şase poziţii comparativ cu 2016, România se situează în urma ţărilor din regiune, în condiţiile în care Cehia ocupă locul 24, Slovenia (32), Letonia (33), Slovacia (34), Bulgaria (36), Polonia (38), Ungaria (39), Lituania (40) şi Croaţia ocupă locul 41. În urma României se situează Turcia (43), Grecia (44), Rusia (45), Ucraina (50) şi Republica Moldova (54).

Pe o scară de la 0 la 100, România a obţinut un scor de 39,16 puncte, după ce analiştii WIPO au evoluat performanţele inovative ale ţării pe baza analizei a 81 de indicatori precum instituţiile, mediul politic şi de afaceri, cadrul de reglementare, educaţia, cercetare &dezvoltare, capitalul uman şi infrastructura.

Cu un scor de 67,69 puncte, Elveţia ocupă prima poziţie în Indexul Inovării Globale, urmată în ordine de Suedia, Olanda, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Singapore, Finlanda, Germania şi Irlanda. Cea mai puţin inovativă economie din lume este Yemen.

‘Elveţia este din nou medaliată cu aur, pentru al şaptelea an consecutiv, astfel că este vorba de o performanţă deosebită’, a declarat preşedintele WIPO, Francis Gurry. Acesta a apreciat că este prematur să evalueze impactul politicilor preşedintelui Trump sau decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană asupra poziţiilor lor în clasament dar a subliniat că deschiderea internaţională este vitală pentru stimularea inovaţiei.

În ediţia din acest an a Indexului Inovării Globale, 15 din cele mai bine clasate 25 de economii sunt din Europa. Însă economiile emergente urcă rapid în acest clasament. China a urcat trei poziţii până pe locul 22, fiind cea mai bine plasată ţară în curs de dezvoltare, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Vietnanul şi Kuweitul au fost statele care au înregistrat cele mai mari creşteri.

Indexul Inovarii Globale este un raport anual elaborat de publicat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), Universitatea Cornell şi INSEAD.