România, absentă de pe lista statelor UE ai căror reprezentanţi au discutat cu Merkel despre Brexit

Economica.net
28 08. 2016
merkel_70035000

Cacelarul german s-a întâlnit cu liderii din Franţa, Italia, Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Republica Cehă, Estonia, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda.

Merkel a avertizat că ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă o “ruptură profundă“ în istoria Blocului, în timp ce îşi continua turul diplomatic în Europa în încercarea de a de a găsi un consens asupra viitorului Uniunii după Brexit, potrivit Financial Times.

Merkel, care a avut întâlniri programate cu 15 lideri UE în cinci state, a încercat să găsească, înaintea summitului din 16 septembrie de la Bratislava privind direcţia în care se va îndrepta Uniunea, un numitor comun între statele membre care au manifestat nemulţumiri după votul Marii Britanii de a părăsi UE.

“Brexitul nu este orice eveniment. Este o ruptură puternică în istoria de integrare a UE, şi prin urmare este important să găsim un răspuns prudent”, a spus Merkel la Varşovia.

“Trebuie să facem faţă consecinţelor şi să luăm în considerare viitorul UE. Cetăţenii vor accepta UE doar în cazul în care aceasta va face posibil ca ei să prospere”, a mai subliniat cancelarul german.

Aceasta s-a întâlnit vineri la Varşovia cu liderii de Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, înainte de a se îndrepta spre Berlin pentru o întâlnire cu liderii din Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda.

Sâmbătă, Merkel avea programate întâlniri cu liderii din Austria, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia, încheind turul de şase zile de întâlniri diplomatice care a început cu un summit la care au participat premierul Italiei, Matteo Renzi, preşedintele Franţei, Francois Hollande, urmate de vizite în Estonia şi Republica Cehă.

“Este important să ne ascultăm unii pe alţii în structuri diferite”, le-a spus Merkel liderilor UE la Varşovia. “Summitul de la Bratislava nu va fi sfârşitul, ci începutul“, a continuat cancelarul german.

Dorinţa sa de a se întâlni cu liderii Europei de Est este parte a unui efort de a se adresa îngrijorarilor manifestate de unele state că ar putea fi excluse de la un plan post-Brexit de către membri vechi ai UE, subliniază Financial Times.

În acelaşi timp, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a solicitat o reuniune a statelor din sudul Europei într-o încercare de a forma un consens între acestea înaintea summitului.

După votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, Bruxellesul s-a confruntat cu o serie de învinuiri din partea mai multor state din estul Europei privind gestionarea crizei migraţiei pe continent.

În timp ce state membre UE mai vechi precum Franţa şi Italia au făcut apel la Blocul comunitar să continue eforturile de integrare în urma votului Brexit, mai multe state membre noi din Est, cum ar fi Polonia şi Ungaria, au încercat să învinuiască Bruxellesul pentru rezultatul referendumului şi au cerut federaliştilor Blocului să îşi abandoneze planurile şi să acorde mai multă putere capitalelor naţionale.

“Trebuie să învăţăm lecţiile din ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie”, a spus premierul polonez, Beata Szydlo, în cadrul discuţiei cu Angela Merkel. “Trebuie să facem schimbările necesare cerute de europenii de astăzi astfel încât Blocul comunitar să poată funcţiona mai bine”, a adăugat aceasta.

Citeşte integral articolul pe Mediafax la acest link.