România acţionează sub potenţial. Anul acesta nu mai are nicio companie în top 20 ECE – Anicescu, Coface

România acţionează sub potenţial, iar anul acesta nu mai are nicio companie în top 20 al firmelor din Europa Centrală şi de Est, deşi ar fi trebuit să fie reprezentată în top 10 companii din regiune, a declarat, luni, Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România, într-o conferinţă de presă.
AGERPRES - lun, 22 nov. 2021, 14:01
România acţionează sub potenţial. Anul acesta nu mai are nicio companie în top 20 ECE - Anicescu, Coface

„Un top al ţărilor: ca în fiecare an, Polonia pe primul loc. De altfel, top 4 (din punct de vedere al ţărilor din care fac parte companiile din top – n. r.) nu s-a schimbat. Avem: Polonia, Cehia, Ungaria, România. România în continuare acţionează sub potenţial. Discutăm despre asta în fiecare an. Practic, vedem că România, deşi are al treilea PIB din regiune, chiar cât de curând al doilea PIB din regiune ca şi valoare absolută, ar trebui să depăşească Cehia. Totuşi, suntem pe locul 4 ca şi companii care acced topul şi o să vedem fără nicio companie în top 20. Anul trecut, aveam o companie în top 20; în top nu mai avem nicio companie, nici măcar în top 20, deşi ca a patra ţară şi ca dimensiune şi ca populaţie ar fi trebuit să fim reprezentaţi în top 10”, a spus Eugen Anicescu, la conferinţa de presă Coface privind lansarea studiului Top 500 cele mai puternice companii din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit acestuia, România ocupă locul patru în top, cu 56 de companii, mai puţin cu două faţă de topul anterior. În opinia sa, România ar trebui să fie pe locul 2 şi spre acest obiectiv ar trebui să tindă pe termen mediu şi lung.

Eugen Anicescu a afirmat că România are mai multe companii care îşi cresc cifra de afaceri decât companii care îşi scad cifra de afaceri, pentru că sunt firme din sectoare care au beneficiat de această perioadă.

Ratingul mediu al companiilor din România care se află în top este de 7, al doilea cel mai mare din toate ţările. Reprezentantul Coface România a precizat că acesta se datorează faptului că România are companii extrem de solide în top 500. De asemenea, este încă o dovadă a polarizării în economia românească.

Din perspectivă sectorială, top 3 sectoare este compus din comerţul nespecializat, sectorul petrolier şi sectorul de automotive.

Cea mai bine poziţionată companie românească în topul pe ţară se află pe locul 22 în cel pe regiune. La capitolul nou intraţi în top se află două companii de stat: Nuclearelectrica şi Transelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a lansat licitația pentru reabilitarea a patru dintre cele șase grupuri ale hidrocentralei Stejaru. Celelalte două au......
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sistemul de sănătate este cel mai afectat de măsurile fiscale din "ordonanţa trenuleţ", în condiţiile în care toate ...
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, ...
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, ...