Voinea: România va ieşi din nou pe pieţele externe dacă oportunităţile o vor permite

România ar putea accesa din nou piaţa internaţională de capital în acest an în măsura în care condiţiile o vor permite, chiar dacă, în urma emisiunii de eurobonduri lansată marţi, prin care a strâns 1,25 miliarde de euro, ţara şi-a acoperit în totalitate necesităţile de finanţare pentru acest an, potrivit ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, citat de Bloomberg.
Economica.net - mie, 16 apr. 2014, 06:47
Voinea: România va ieşi din nou pe pieţele externe dacă oportunităţile o vor permite

‘Ne-am acoperit în totalitate necesităţile de finanţare pentru acest an cu opt luni înainte de termen. Aceasta nu înseamnă însă că nu vom intra din nou pe piaţă dacă oportunităţile o vor permite, însă va fi pentru a ne acoperi în avans necesităţile de finanţare pentru 2015’, a declarat ministrul pentru Buget.

Potrivit Bloomberg, România a obţinut, marţi, 1,25 miliarde euro prin intermediul celei de-a doua emisiuni de obligaţiuni pe pieţele internaţionale derulată în acest an, profitând de costurile reduse de creditare pentru a-şi finanţa deficitul bugetar.

Citeste si: Succes pentru România: A împrumutat 1,25 mld. euro la cea mai mică dobândă – 3,7%/an

Guvernul de la Bucureşti a vândut eurobonduri pe zece ani, la o dobândă de 200 de puncte de bază peste mid-swaps, echivalentul a 3,7% pe an, cel mai mic randament de care a beneficiat vreodată România, a declarat ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.

Directorul adjunct al Trezoreriei, Diana Popescu, a precizat că tranzacţia a fost intermediată de Citigroup, ING Groep NV, Societe Generale SA şi UniCredit SpA.

La mijlocul lunii ianuarie, România a atras două miliarde de dolari de pe pieţele externe, prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani. Atunci România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).

Citeste si: Romania a angajat patru mari bănci străine să-i vândă eurobondurile pe marile pieţe

Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe, în 2014 planurile de finanţare ale României prevăd împrumuturi externe în valoare de două miliarde de euro.

Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în cadrul programului ‘Medium Term Notes’, de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...