România ar putea accesa pieţele externe în a doua jumătate a anului, dacă dobânzile scad sub 2,5%
‘Chiar am discutat şi până la sfârşitul anului ne permitem să reducem acel ‘buffer’ (fond tampon n.r) pe care anul trecut vi-l prezentam că a ajuns la un nivel de 7 miliarde (euro n.r.), astfel încât România, cel puţin pe piaţa externă, în prima jumătate a anului, nu va solicita niciun împrumut. Pentru a doua jumătate a anului, dacă condiţiile din piaţă sunt extrem de favorabile şi aici ne referim la sub 2,5% dobândă pe termen de peste 10 ani la valută, atunci ne putem gândi. Dar deja suntem în situaţia în care aşa cum v-a prezentat şi primul ministru, după prima lună, România are un excedent de 3,54 de miliarde (de lei – n.r.)’, a precizat Darius Vâlcov.
Ministrul Finanţelor a mai afirmat că România nu va fi afectată în niciun fel din punct de vedere al dobânzilor cu care se împrumută din cauza faptului că nu există o scrisoare semnată cu Fondul Monetar Internaţional.
Potrivit sursei citate, excedentul bugetar din luna ianuarie este de 0,5% din PIB, respectiv 3,5 miliarde de lei.
Ministrul român al Finanţelor a afirmat săptămâna trecută pentru Bloomberg că programul de achiziţii de obligaţiuni demarat de Banca Centrală Europeană a condus la creşterea cererii pentru active româneşti, ceea ce a pus randamentul pentru obligaţiunile autohtone pe o traiectorie descendent.
Potrivit calculelor Bloomberg, randamentul pentru eurobondurile româneşti cu maturitatea în 2024 au scăzut cu patru puncte de bază, până la 1,96%.
Anul trecut, România s-a împrumutat de pe pieţele globale de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani. În 2015, România vrea să împrumute 2,5 – 3 miliarde de euro de pe pieţe internaţionale pentru a acoperi datoriile scadente şi a finanţa deficitul bugetar.