„Avantajul României oferit de pădurile virgine şi cadrul natural pur, din ce în ce mai cunoscute la nivel internaţional, poate fi utilizat pentru a dezvolta o ofertă de tip wellness nouă, cu potenţial de brand naţional”, se arată în Master Planul pentru turism balnear.
Pentru a susţine acest nou produs, documentul arată faptul că turiştii devin din ce în ce mai doritori de a beneficia de un cadru intim care să nu fie însă orientat către interior, centrat pe bază de tratament însăşi, ci să fie deschis către un spaţiu exterior al calmului şi echilibrului natural. În acest sens, preferă autenticitatea naturii şi cabanei wellness ecologice, imersată în padure, în locul marilor infrastructuri care valorizează echipamentele tehnologice de ultimă generaţie.
„Forest bathing” sau imersia în pădure este prezenată în Master Plan ca oportunitate pe care ţara noastră o are în vedere dezvoltării turismului balnear.
De asemenea, documentul vine şi cu exemple puse deja în practică de alte ţări. „Ţările baltice prezintă virtuţile sanogene ale ecoturismului, a turismului lor traditional de cabană în padure, lângă lac. Finlanda are o
campanie de promovare turistică cu motto-ul Linişte vă rugam (Silence Please)„, se mai arată în documentul citat.
Un exemplu prezentat este hanul Fogo Island Inn, aflat pe o insulă izolată în Newfoundland, Canada, care îşi axează oferta şi comunicarea în jurul conceptului de regăsire a sinelui. Cu doar 29 de camere, preţul pentru o noapte de cazare porneşte de la 1.000 de euro/cameră.
Un alt exemplu este cel al Miramonti Boutique Hotel din Italia, care oferă tratamente de terapie forestieră. Aici, preţurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 118 euro/cameră. Hotelul oferă clienţilor şi o saună înconjurată de copaci, cu privelişte spre munte, dar şi 12 hectare de pădure unde aceştia sunt invitaţi să uite de de termene limită, de trafic, de probleme.
Al treilea exemplu prezentat în Master Planul pentru turisnul balnear este cel al hotelului Forsthofgut din zona alpină a Austriei, care deţine o zonă de tratament SPA denumită “wald SPA”. Hotelul oferă, pe langa tratamente bazate pe elemente naturale din pădure (ceară, răşini, lemn, ierburi, etc.) şi îmbăieri ghidate în padure şi plimbări pe cărari de pădure desculţ. Preţurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 120 de euro.
La nivelul Uniunii Europene, turismul balnear generează afaceri de 20 de miliarde anual.