România ar putea avea anul acesta o creştere de 4,3% – UniCredit

Economica.net
10 06. 2016
dan_bucsa_44491500

„Creşterea, anul acesta, o vedem undeva pe la 4,3% datorită consumului pe partea de cerere şi, mai ales, a agriculturii pe partea de ofertă. Va fi un efect de bază destul de puternic dacă producţia agricolă va fi aşa cum se anunţă. Se pare că la nivel global va fi un al patrulea an de producţie agricolă foarte bună, ceea ce va avea un impact asupra preţurilor agricole la nivel global. Dacă ne uităm la structura economiei româneşti, retailul creşte cu aproximativ 20%, în schimb industria şi construcţiile sunt foarte aproape de 0% amândouă”, a spus Dan Bucşa, la o întâlnire cu jurnaliştii.

Potrivit acestuia, dacă s-ar exclude contribuţia agriculturii, creşterea economică de anul acesta ar fi mai mică de 4%.

În ceea ce priveşte industria, cele mai puţin performante ramuri sunt mineritul şi cele conexe mineritului.

Bucşa a declarat că economia naţională se supraîncălzeşte din cauza creşterii rapide a salariilor, iar singura diferenţă vizavi de anul 2008 este absenţa bulei imobiliare, preţurile în acest sector fiind scăzute.

De asemenea, economistul UniCredit a declarat că România ar putea fi pregătită pentru o convergenţă reală cu zona euro şi aderarea la moneda unică înspre anul 2030, dacă va mai exista zona euro atunci.

În ceea ce priveşte un eventual Brexit, România ar putea fi printre cele mai afectate ţări, şi nu Polonia şi Ungaria, aşa cum se estimează, pentru că s-ar produce o reducere a contribuţiei la fondurile UE. Deoarece Polonia şi Ungaria sunt capabile să absoarbă repede fonduri europene, pentru România nu vor mai fi fonduri.

Dan Bucşa a spus că inflaţia ar putea rămâne aproape de 2,5% în 2016 şi 2017 şi a atras atenţia asupra faptului că leul este cu 5-10% mai scump în comparaţie cu monedele din regiune.