„Un proiect pe care îl propunem prin PNRR este chiar București – Pitești. De altfel, la el se lucrează și anul acesta. Vom reface 12 kilometri numai, pentru că finanțarea doar atât permite, în regie proprie. Se ridică acolo viteza de la 50 la 120 de kilometri pe oră. La Săbăreni se lucrează, 4 kilometri sunt deja gata. Iar pentru București – Pitești în ansamblu, este traseul pe care am vrea să introducem trenul cu hidrogen. E vorba de un număr de 10 sau 12 rame, ar trebui să fie trenuri din oră în oră, cu timp de parcurs la viteza de 120 km/oră. În momentul de față se fac două ore între București și Pitești, e neatrăgător”, a explicat Drulă într-un interviu pentru Europa FM.
Luna trecută, reprezentanţii Siemens Mobility au discutat cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cu ONG-uri aspecte de mediu, tehnice şi financiare privind o posibilă achiziţie viitoare de trenuri cu hidrogen pentru România. Atât reprezentanţii Ministerului Transporturilor, cât şi cei ai Siemens Mobility, spun că operarea unui tren cu hidrogen pe ruta Piteşti-Bucureşti (Gara de Nord) este una foarte fezabilă, o decizie în acest sens urmând a fi luată până la finalul anului.
O altă linie pe care se intenționa introducerea de trenuri cu hidrogen este Gara de Nord – Aeroportul Otopeni.
ECONOMICA.NET a prezentat imagini de la premiera mondială din septembrie 2018, când Coradia iLint – primul tren cu hidrogen din lume – a început să circule cu pasageri în Germania.
Proiectat să ajungă la o viteză de 140 km/oră, trenul fabricat de Alstom are zero emisii poluante şi este conceput pentru căile ferate neelectrificate, deservite în prezent de trenuri diesel.
Noile automotoare sunt alimentate de la o staţie de hidrogen mobilă şi au o autonomie de 1.000 de kilometri.
Potrivit lui Stefan Schrank, coordonatul echipei de ingineri care a lucrat la proiectul Coradia iLint, investiţia intr-un astfel de tren se amortizează în primii 10 ani de operare. Alstom va asigura operarea si mentenanţa trenurilor pe această cale ferată din Germania pentru o perioadă de 30 de ani.
Coradia iLint este primul tren de pasageri din lume acţionat de o celulă de combustie pe bază de hidrogen, care produce energia electrică necesară tracţiunii. Acest tren cu zero emisii prezintă un nivel redus de zgomot, singurele reziduuri fiind aburul şi apa condensată.